Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Jongeren in de Energietransitie

Project in regio , ,

Geef jongeren een stem in de energietransitie

Jongeren zijn vaak weinig hoorbaar in de discussie rond duurzaamheid, terwijl het vooral over hún toekomst gaat. Veel jongeren hebben wel degelijk een stevige visie, maar die komt pas boven tafel als ze op de juiste manier worden benaderd. Omdat veel gemeenten graag jongeren willen betrekken in de discussie rond duurzaamheid hebben de Natuur en Milieufederaties de campagne Watt Nou! ontwikkeld. Met deze campagne kunnen gemeenten en regio’s jongeren mee laten praten over de plannen voor de toekomst.

Centraal in deze campagne staat de tool Swipocratie. Via Swipocratie kunnen jongeren op een gemakkelijke, snelle en laagdrempelige manier hun mening geven door alleen maar te swipen. Een soort Tinder dus, maar dan met opties tegen klimaatverandering. Zo krijgen ze bijvoorbeeld vragen voorgeschoteld als: “Zou je die verre vliegvakantie laten schieten om CO2 te besparen?” En: “Wat heb je liever in jouw gemeente: 10 hectare zonnepanelen in het weiland of 1 grote windmolen?”. 

Op deze manier is ook de stap kleiner geworden om jongeren verder te betrekken bij de besluitvorming. Bijvoorbeeld door na de Swipocratie een leuk vervolgevenement te organiseren, waar de jongeren hun eigen ideeën kunnen presenteren of ze met een programma te laten werken waarin zij een virtueel toekomstbeeld van gemeente of de regio kunnen maken! De Cleantech Regio heeft in januari en februari 2020 de Swipocratie ingezet in de 7 Gelderse Cleantech gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst, en Zutphen. Van de uitkomsten is een leuke infographic gemaakt.

Downloaden Infographic Cleantech Regio

Ook meedoen als gemeente of regio?

Vind jij het als gemeente ook belangrijk dat de stem van jongeren wordt meegewogen in de toekomstbeslissingen die jij maakt, maar weet je nog niet precies hoe je die jongeren wil betrekken? Neem dan vooral even contact met ons op. Binnen Watt Nou! hebben wij een uitgebreid pakket met opties voor een swipocratie, de communicatie daaromheen, en over hoe je jongeren verder kan betrekken bij de besluitvorming.

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.