Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Waaljutters

Project in regio

Waaljutters bij Pannerden

Waaljutters bij Pannerden

In een paar jaar tijd hebben Waaljutters vele tienduizenden kilo’s zwerfvuil uit de uiterwaarden gehaald. Gewapend met vuilniszakken en knijpers gingen honderden vrijwilligers meerdere keren per jaar de oevers langs. Dankzij hun werk kwam al dit plastic, verpakkingsmateriaal en andere troep niet in de rivier en is voorkomen dat het uitgroeide naar de beruchte ‘plastic soep’.
Bovendien werd het landschap van de rivieren er weer mooier van en kunnen bewoners en bezoekers er nóg meer van genieten.

Verenigingen

Waaljutters bij Echteld

Waaljutters bij Echteld

De Waaljutters, later ook aangevuld met Maas- en Rijnjutters, zijn leden van lokale verenigingen, zoals het zangkoor of de voetbalclub. Als dank voor hun mooie werk ontvingen de verenigingen van hun gemeente een bijdrage voor hun clubkas. Zo sneed het mes aan twee kanten: goed voor de natuur en goed voor het verenigingsleven.

Van Waaljutters naar Schone Rivieren

IVN Gelderland en de Gelderse Natuur en Milieufederatie waren de trekkers van dit project, dat liep van 2015 tot 2018. Het project landelijk is inmiddels opgeschaald. IVN werkt nu samen met onder andere de Plastic Soup Foundation aan het project Schone Rivieren. Alle informatie daarover vind je op www.schonerivieren.org.

Laatste nieuws over Waaljutters

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.