Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Stookjerijk

Project in regio

Energiebesparing bij huurwoningen

Samen werken aan versnelling van energiebesparing in de sociale huursector door middel van ontmoeting, inspiratie en de beoordeling van de prestatieafspraken. Dat is het doel van Stookjerijk, een landelijk project van De Natuur en Milieufederaties dat van 2011 tot 2019 heeft gedraaid. De projectleiding van Stookjerijk was in handen van de Gelderse Natuur en Milieufederatie.

Sinds 2011 is de Stookjerijk Trofee zeven maal uitgereikt. In de eerste jaar ging de prijs naar Stookjerijk-partijen die zich het beste inzetten voor verduurzaming van de huurwoningen. Vanaf 2016 waren de groenste Prestatieafspraken het criterium. Daarbij zijn de volgende beoordelingscriteria gebruikt: korte termijndoelstelling 2020, langetermijn doelstelling, huurdersparticipatie, kwaliteit monitoringsrapportage en overige duurzame maatregelen.

Hieronder staan de winnaars van de zeven keer dat de Stookjerijk Trofee is uitgereikt.

2011 vlnr: Hans Kregting (Huurdersbond Ede), Nils Berndsen (wethouder Rotterdam-Noord),
Frans de Roos (De Alliantie, Amsterdam). Fotograaf Bas de Meijer.

2013 vlnr: Gerke Brouwer (Openbaar Belang, Zwolle), Miriam Sterk (Huurdersorganisatie De Bundeling, Utrecht), Bram Keijsers (namens gemeenteraad Tilburg). Fotograaf Bas de Meijer.

2014 vlnr: Max van den Berg (HV De Klink, Nijmegen), Gerda van den Berg (De Sleutels, Leiden), Tobias Dander (namens gemeenteraad Den Haag). Fotograaf Bas de Meijer.

Winnaars 2015: : Jan Besseling (HBV de Woonkoepel Zwolle; beste samenwerking), Koos Donné (programma manager Wonen Nijmegen, namens wethouder Bert Velthuis), Monique Boeijen (SWZ) en Bert Hendrix (Huurderskoepel WoonlastenWakers Roermond). Fotograaf Bas de Meijer

Groenste prestatieafspraken voor Nijmegen vlnr: Johan Noppe (Portaal), Bert Velthuis (wethouder Wonen), David Borger (Talis), Max van den Berg (HV De Klink). Fotograaf Bas de Meijer.

2017 Groenste prestatieafspraken voor Utrecht vlnr oa: Anne-Jo Visser (gemeente Utrecht), Rianne van der Veer (Portaal), Walter Vette (Mitros), Rolf van der Weide (Bo-Ex) en Ben Schouten (Portaal). Fotograaf Bas de Meijer.

2018 Groenste prestatieafspraken voor Groningen vlnr: Paulus Jansen (Woonbond, namens de jury), Petra Hof (gemeente Groningen), Hettie Harms (participatieraad Nijestee). Fotograaf John Voermans.

 

Gedurende de looptijd van het project zijn ook diverse filmpjes gemaakt van de gemeenten die meegedaan hebben met de estafette. Hieronder zijn nog een paar interessante filmpjes te zien.

10 Tips voor Groene Prestatieafspraken

 Stookjerijk Magazine, Natuur en Milieufederaties, november 2017

Laatste nieuws over Stookjerijk

Maarten Visschers
Maarten Visschers
Maarten werkte tot juli 2019 bij ons. Lees hier meer over ons team: www.gnmf.nl/team