Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Nacht van de Nacht

Project in regio

Jaarlijks organiseren de Natuur en Milieufederaties de Nacht van de Nacht. Tijdens dit evenement worden in heel Nederland honderden activiteiten door lokale groepen, bosbeheerders, sterrenwachten en restaurants. De duizenden deelnemers ervaren de schoonheid van de nacht en het belang van duisternis voor mens en natuur.

In Gelderland waren er op 26 oktober 2019 ruim veertig activiteiten. Hieronder vind je een greep uit de verslagen van de groepen en bedrijven die een evenement organiseerden. En bij deze willen we al die organisatoren weer danken voor hun fantastische inzet!

De donkere Achterhoek

De Berkelschippers Lochem varen al weer jaren tijdens de Nacht van de Nacht. Ook dit jaar. We hebben drie tochten van een uur gevaren met totaal zo’ n 24 gasten. De weersvoorspelling was niet al te gunstig en dat deed een aantal mensen besluiten om van deelname af te zien. De gasten waren erg enthousiast en werden na afloop getrakteerd op een lekker kopje koffie.

Ook in Lochem was de Publiekssterrenwacht Phoenix geopend voor het publiek. Piet Bastiaansen hield een lezing over de geschiedenis van de berekeningen van de afstanden in het heelal. Daarna was er onze voorstelling in het planetarium. We hadden veertig bezoekers. Voorts vertelden twee collega’s op de Gorsselse heide aan zestig mensen over de  sterrenhemel in het kader van de IVN Zutphen nachtwandeling. Twee andere collega’s stonden op de markt van Vorden met uitleg over de sterrenhemel in de nachtwandeling aldaar. Helaas was het bewolkt weer.

Volkssterrenwacht Corona Borealis te Zevenaar heeft ook een geslaagde avond gehad. Het sterrenkijken en de lezing over lichtvervuiling trokken 25 mensen. De bezoekers waren erg enthousiast, ook al waren er maar twee sterren te zien vanwege de bewolking.

Het donkere Rivierenland

Virtuele ruimtereis bij GeoFort in Asperen

De struintocht van Staatsbosbeheer in het Munnikenland trok rond de 110 mensen. Er waren twee mogelijkheden om bij het startpunt te komen. De gemeente Gorinchem had de watertaxi geregeld richting Slot Loevestein. Vanuit de deelnemers klonken louter positieve geluiden en ook de vraag of het volgend jaar weer georganiseerd ging worden.

GeoFort in Asperen beleefde een leuke, leerzame en gezellige avond! Veel positieve geluiden vanuit de bezoekers en vooral de speurtocht in het donker beviel erg goed. Hij was wel een beetje lastig, maar toch hebben zes groepjes de speurtocht goed voltooid! Verder hoorde zei een ouder dat ze wel wist hoe groot het heelal was, maar dat met de virtuele reis door het heelal het besef ook echt kwam. De avond sloten we af bij het kampvuur met marshmallows roosteren.

Determineren van nachtvlinders in Culemborg. Foto Menno Slaats

Op Werk aan het Spoel bij Culemborg waren drie activiteiten. Samen met de Vlinderstichting was er een lezing over nachtvlinders en de impact van licht, gevolgd door een zoektocht naar de vlinders op de bomen waarop stroop gesmeerd was. Bij NME Culemborg konden de deelnemers uilenballen uitpluizen. En tijdens de wandeling rond het fort liet een vrijwilliger van de vogelwacht horen welke vogelgeluiden je ’s nacht kunt waarnemen.

In Stroomhuis Neerijnen stonden de nachtvlinders centraal. Eerst werd met een lezing stil gestaan hoe je een nachtvlinder van een dagvlinder kunt herkennen en hoeveel soorten nachtvlinders er zijn. Ook de levenscyclus, de belangrijkste families en de invloed van kunstlicht kwamen aan bod. Buiten waren een aantal bomen ingesmeerd met zoetstoffen om vlinders te lokken. Helaas zagen we ze niet op het moment dat we met zaklantaarns gingen kijken.

IVN Maas en Waal ging met 25 wandelaars door de net geopende Afferdense en Deestse Waarden. In dit gebied staat nog een oude vlamoven van een steenfabriek waar nu vleermuizen huizen. Met een detector konden wij meten dat de dieren nog buiten aan het foerageren waren tijdens de relatief warme avond. Verderop in de bomen werden ze wel waargenomen. Het viel op dat de bewolkte hemel nog heel veel licht weerkaatst waardoor het niet echt stikdonker is.

Honderd kaarsjes brandden er in het restaurant van Hotel Karel in Nijmegen. De 86 gasten vonden het geweldig!

In Arnhem verzorgde het IVN een wandeling door de uiterwaard Meinerswijk, die 43 deelnemers trok. De meeste deelnemers kenden Meinerswijk niet, zodat ik eerst bij een lantaarn over het ontstaan en de ontwikkeling in de loop der tijden vertelde. Daardoor was later in het donker toch heel wat te zien en ook wel te horen. Het was een heerlijke avondwandeling met heel tevreden deelnemers en begeleiders.

Sterren en typische nachtdieren waren de onderwerpen in de Gendtse Polder. Maar ook andere natuurverschijnselen vroegen om aandacht, zoals de koniks. IVN RijnWaal telde op deze excursie 45 deelnemers.

De donkere Veluwe

Wandeling over de Wezepse Heide

Ruim dertig mensen liepen in de avond met IVN-gids Dick van der Graaf op de Wezepse heide. Deze avondwandeling was georganiseerd door Milieu- en Natuurvereniging Groentje. De deelnemers wandelden het donkere bos in, om zonder licht te vertrouwen op de eigen zintuigen. Het blijkt dat de ogen snel  wennen aan de  duisternis, waardoor je op een nieuwe manier een boswandeling  beleeft.

In het Leuvenumse Bos stonden wandelaars te trappelen om met drie boswachters van Natuurmonumenten het gebied in te gaan. Nadat de laatste zonnestralen achter de horizon waren weggezakt ging de groep op pad. De helft van de deelnemers bestond uit kinderen. De jongste, een mannetje van vijf, had het tempo er goed in. Alleen op hele donkere plekken werd even de hand van de boswachter vastgepakt. Toch wel spannend zonder zaklamp!

Dineren bij kaarslicht bij Keizerskroon in Apeldoorn

En ook bij Bilderberg Hotel De Keizerskroon in Apeldoorn was de Nacht van de Nacht weer een succes. De gasten vonden het diner bij kaarslicht een leuk initiatief!

In Dieren zorgde Extender Dieren voor een soort escaperoom, waarbij vanuit een centraal punt de deelnemers uitwaaierden over het Carolinapark. Overal vond men uitdagende raadsels, puzzels, breinbrekers, spellen en opgaven die men moest oplossen. Alle onderdelen hadden te maken met zintuigen, maar dan in een totaal andere context.

Meer weten over de Nacht van de Nacht? Ga naar de landelijke website of neem contact op met Marieke Gorkink, m.gorkink@natuurenmilieugelderland.nl.

Nacht van de Nacht

Foto bovenaan de pagina: Met Kars Veling (Vlinderstichting) in Culemborg op zoek naar nachtvlinders. Foto: Menno Slaats

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.