Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Cursus Voedselbos ontwerpen

Project in regio

Let op: deze cursus is begonnen, inschrijven is niet meer mogelijk.
Heb je een vraag over voedselbossen? Neem dan contact op met Welmoed Rijpkema.

 

Basiscursus Voedselbosontwerp 2022

Na de succesvolle eerste editie van vorig jaar organiseren we ook dit jaar weer een cursus voedselbos ontwerp. Heb je een stuk land in Gelderland beschikbaar en wil je daar een voedselbos aanleggen? Wil je graag meer leren voor je aan de slag gaat? Meld je dan aan voor de 8-daagse cursus van 2022 die dit voorjaar van start gaat. Dit kan tot uiterlijk 3 april. UPDATE 4 april: er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Navigeer snel naar:
Ervaren docenten
Inhoud van de cursus
Voor wie
Inschrijven
Praktische informatie
Meer informatie

Ervaren docenten

Docenten Malika Cieremans, Sander Bosman en Chantal van Genderen, allen betrokken bij eigen voedselbosprojecten, hebben samen jaren aan ervaring met voedselbosontwerp, bosbouw, regelgeving en permacultuur. Zij helpen je te ontdekken welk soort voedselbos het meest geschikt is voor jouw situatie en bodem. Gastdocenten Martijn Aalbrecht en Wouter van Eck verzorgen ook allebei een lesdag, in hun eigen voedselbos.

Inhoud van de cursus

Tijdens de cursus doe je inspiratie op en kom je tot een basisontwerp. Naast theorie en praktijkervaringen zullen de lessen worden ingevuld naar aanleiding van specifieke ontwerpvragen uit de groep. Door verschillende voedselbossen te bezoeken, onderzoek te doen, samen te werken en gebruik te maken van expertise uit dit groeiende netwerk, kom je tot doordachte keuzes voor je eigen project.

Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.:

  • Ecologische functies van een voedselbos
  • De verschillende stappen van het ontwerpproces
  • Beleid en regelgeving
  • Kosten en opbrengsten
  • Organisatievormen en beheer
  • Sociale oogst, samenwerking en kennisdeling

Voor wie

Deze cursus is voor gemotiveerde particulieren, buurtinitiatieven, landgoederen, experimenterende boeren of anderen die 0,5 tot 5 hectare grond in Gelderland tot hun beschikking hebben waar zij een voedselbos op willen starten. Deze cursus is geschikt voor projecten met doelen als lokale zelfvoorziening, zorg, recreatie en/of educatie. Voor projecten die primair gericht zijn op commerciële agrarische productie is deze cursus minder geschikt.

Inschrijven

Helaas: deze cursus is begonnen, inschrijven is dus niet meer mogelijk.
Heb je een vraag over voedselbossen? Neem dan contact op met Welmoed Rijpkema.

Praktische informatie

Data

Acht vrijdagen: 29 april, 13 mei, 10 juni, 24 juni, 8 juli, 9 september, 30 september en 28 oktober.

Tijden

10.00 tot 16.30 uur

Locaties

Diverse binnen- en buitenlocaties in Gelderland, grotendeels bij bestaande voedselbosinitiatieven zoals Ketelbroek (Groesbeek), Nieuwe Erven (Brummen) en Voedselrijk (Ede).*

*Afhankelijk van covid-maatregelen

Kosten

€750,-

Wil je graag meedoen, maar zijn de kosten een belemmering om mee te doen? Neem dan contact op met Welmoed Rijpkema (w.rijpkema@natuurenmilieugelderland.nl), dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Meer informatie

Heb je vragen? Neem dan contact op met Welmoed Rijpkema (w.rijpkema@natuurenmilieugelderland.nl).

 

Deze cursus is onderdeel van het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.

Logo Provincie GelderlandLogo Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland
Welmoed Rijpkema
Welmoed Rijpkema