Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Berendonck

Project in regio

De Berendonck is een prachtig recreatiegebied bij Wijchen, waar veel mensen een dagje de stad ontvluchten om te zwemmen of in alle rust te wandelen. Ook is het een leefgebied van dassen. In de loop van 2019 wordt er een groot sauna- en wellnesscomplex gerealiseerd. ‘Thermen Berendonck’ zal de rust en flora en fauna in een fors deel. Een thermencomplex op deze groene locatie is dus een slecht idee.

Daarom heeft de GNMF vanaf 2006 samen met IVN Rijk van Nijmegen, een dertigtal bewoners en drie bedrijven het bestemmingsplan juridisch aangevochten. In eerste instantie met succes, want het bestemmingsplan is in 2015 vernietigd. Maar in 2016 werd het bestemmingsplan opnieuw in procedure gebracht, vrijwel ongewijzigd. Een jaar later verklaarde de Raad van State ons beroep daartegen ongegrond, waarop niets de bouw van het complex meer in de weg staat.

“Toen we destijds zelf een kaartje maakten van de afmetingen, zeiden ze dat we overdreven. Maar het is precies zo geworden als we zeiden: enorm”.

Op 7 april 2019 blikte Alex de Meijer (GNMF) in De Gelderlander terug op de jarenlange strijd en het uiteindelijke resultaat: Parkeerplaats Thermen Berendonck doet nog steeds pijn.

Laatste nieuws

Alex de Meijer on EmailAlex de Meijer on Linkedin
Alex de Meijer
Alex de Meijer
Participatie, energie en water
Alex is onze specialist op het gebied van duurzame energie en water. Hij zet zich in voor wind- en zonneprojecten met een zo groot mogelijke inbreng van de lokale gemeenschap. Meer weten? a.de.meijer@natuurenmilieugelderland.nl, 06 4882 0433.