Schone lucht Arnhem

Schone lucht Arnhem

De gemeente Arnhem werkt samen met Natuur en Milieu Gelderland en Luchtwachters Arnhem aan het project Schone Lucht Arnhem. In het project zetten we in op samen meten, actieve communicatie en workshops.

Workshops Kachel stoken met minder overlast

In de winterperiode organiseren we regelmatig gratis online workshops ‘Kachel stoken met minder overlast’.

Iedereen ademt het liefst schone lucht in. Helaas zorgt de rook die ontstaat bij het verbranden van hout, voor fijnstof in de lucht. Dat is ongezond voor jezelf en voor je omgeving. Gelukkig zijn er tal van tips om te stoken met zo min mogelijk overlast. Die tips leren deelnemers in de online workshop.

In de workshop leer je onder andere wat goed hout is, hoe je de kachel of openhaard goed aanmaakt, wanneer je wel en niet moet stoken en wat het aanbod is aan rookfilters en katalysators (die verminderen de uitstoot). Tijdens de workshop is er gelegenheid om vragen te stellen. Zelfs ervaren stokers zeggen veel van de workshop op te steken. En datzelfde geldt voor bijna alle deelnemers, ruim 85% van hen gaat de adviezen ook zeker toepassen.

Inmiddels zijn er diverse workshops gegeven. In totaal hebben daar zo’n 300 mensen aan meegedaan. Het is natuurlijk nog beter om helemaal geen kachel meer te stoken.

Burgermeetnet

In de gemeente Arnhem is er een Burgermeetnet, waarin inwoners samen de kwaliteit van de lucht meten. Als deelnemer begin je met deelname aan een bouwworkshop waar je je eigen meetkastje in elkaar zet. De meetresultaten kun je als deelnemer zelf volgen en worden in de groep besproken. In het burgermeetnet sluiten we aan bij het RIVM-initiatief ‘Samen meten aan luchtkwaliteit’. Het burgermeetnet zorgt voor meer kennis, bewustwording en inzicht in de luchtkwaliteit in de gemeente Arnhem.

Inwoners hebben in 2020, 2021 en 2022 mee kunnen doen met een workshop om zelf een fijnstofmeetkastje te configureren. Ruim 50 mensen hebben hier aan meegedaan. Zij meten in hun straat de hoeveelheid fijnstof. De gegevens zijn voor iedereen in te zien op www.samenmeten.nl van het RIVM. Vind hier de antwoorden op je vragen over het Burgermeetnet.

 

Subsidie voor het inleveren oude benzinebrommer, -snorfiets of -scooter

Je kunt een subsidie aanvragen van 400 euro voor de sloop van jouw oude benzinebrommer, -snorfiets of -scooter (van vóór 2011). Koop je daarna ook een elektrische scooter (brommers en snorfietsen vallen hier ook onder) of -fiets? Dan kan je daar ook nog eens subsidie voor krijgen van 400 euro. In totaal gaat het dus om een bedrag van 800 euro. Dit scheelt in je portemonnee en je draagt bij aan een betere leefomgeving. De gemeente Arnhem wil hiermee een flinke bijdrage leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van geluidoverlast. Ga voor meer informatie en aanvragen naar www.arnhem.nl/e-scooters-fietsen!

 

COMMUNICATIETOOLKIT – VRIJ TE GEBRUIKEN
Maak gebruik van deze kant en klare teksten, foto’s en filmpjes. Gebruik het bijvoorbeeld op je website en op je social media kanalen.

De communicatietoolkit is gratis te gebruiken.

Naar de toolkit

 

LINKS EN PRESENTATIES

Tags: