Nacht van de Nacht

Nacht van de Nacht

Tijdens de Nacht van de Nacht, op zaterdag 26 oktober, vieren we de schoonheid van de nachtelijke hemel, en leggen de nadruk op het belang van duisternis voor natuur, mens en planeet. Want overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder, is verspilling van energie en verstoort het natuurlijke ritme van plant, mens en dier. Dus: licht uit en sterren aan!

Beleef het donker

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in heel Nederland en door ons in Gelderland wordt georganiseerd. Deze nacht nodigen diverse organisaties je uit het donker op een nieuwe manier te ervaren met diverse activiteiten: nachtwandelingen met de boswachter, sterren kijken bij de sterrenwacht, diner bij kaarslicht en lezingen over lichtvervuiling en biodiversiteit.

Duisternis in Gelderland

Het behouden en uitbreiden van donkere gebieden in de provincie is belangrijk, met name rondom Natura2000 gebieden, maar ook in het landelijk gebied en de stad. Er valt zeker nog winst te halen: veel industrieterreinen zijn ’s nachts verlicht, en ook openbare verlichting brandt op veel plekken de hele nacht door. We creëren bewustzijn en stimuleren bedrijven en gemeenten hun verlichting aan te passen, met als bijkomstig voordeel energiebesparing. Onze focus ligt op het behouden en uitbreiden van een donkere Veluwe: vanwege het belang van donkerte voor dit prachtige gebied, maar zien ook kansen voor de mens: een unieke regio waar je in stilte en donkerte kunt recreëren.

Doe mee en draag bij

Help jij Gelderland een stukje donkerder te maken? Ook jij kunt in je buurt aan de slag. Roep de gemeente of bedrijven in jouw woonplaats op om mee te doen en de lichten te doven. Doe deze nacht zelf het licht uit en meld lichthinder. Wil je met jouw organisatie een activiteit organiseren tijdens deze nacht? Of zie jij als Gelders bedrijf of gemeente kansen voor samenwerking rond dit thema? Neem dan contact op.

Meer weten

Kijk voor alle informatie en het programma op nachtvandenacht.nl

Profiel Nienke Aangenendt

Nienke Aangenendt

Projectmedewerker voedsel & landbouw