Cursus voedselbosontwerp

Basiscursus Voedselbosontwerp 2023

Na twee succesvolle edities organiseren we in 2023 opnieuw de cursus ‘voedselbosontwerp’. Heb je een stuk land in Gelderland beschikbaar en wil je daar een voedselbos aanleggen? Wil je graag meer leren voor je aan de slag gaat? Meld je dan aan voor de achtdaagse cursus van 2023. De start is op 17 maart.

Navigeer snel naar:
Ervaren docenten
Inhoud van de cursus
Voor wie
Inschrijven
Praktische informatie
Meer informatie

ERVAREN DOCENTEN

Docenten Malika Cieremans, Sander Bosman en Chantal van Genderen, allen betrokken bij eigen voedselbosprojecten, hebben samen jaren aan ervaring met voedselbosontwerp, bosbouw, regelgeving en permacultuur. Zij helpen je te ontdekken welk soort voedselbos het meest geschikt is voor jouw situatie en bodem. Gastdocenten Martijn Aalbrecht en Wouter van Eck verzorgen ook allebei een lesdag, in hun eigen voedselbos.

INHOUD VAN DE CURSUS VOEDSELBOSONTWERP

Tijdens de cursus doe je inspiratie op en kom je tot een basisontwerp. Naast theorie en praktijkervaringen zullen de lessen worden ingevuld naar aanleiding van specifieke ontwerpvragen uit de groep. Door verschillende voedselbossen te bezoeken, onderzoek te doen, samen te werken en gebruik te maken van expertise uit dit groeiende netwerk, kom je tot doordachte keuzes voor je eigen project.

Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.:

Ecologische functies van een voedselbos
De verschillende stappen van het ontwerpproces
Beleid en regelgeving
Kosten en opbrengsten
Organisatievormen en beheer
Sociale oogst, samenwerking en kennisdeling

VOOR WIE

Deze cursus is voor gemotiveerde particulieren, buurtinitiatieven, landgoederen, experimenterende boeren of anderen die 0,5 tot 5 hectare grond in Gelderland tot hun beschikking hebben waar zij een voedselbos op willen starten. Deze cursus is geschikt voor projecten met doelen als lokale zelfvoorziening, zorg, recreatie en/of educatie. Voor projecten die primair gericht zijn op commerciële agrarische productie is deze cursus minder geschikt.

INSCHRIJVEN

Schrijf je hier in voor de cursus. Er is plaats voor maximaal zestien deelnemers. Als er teveel aanmeldingen zijn, maken we een selectie op basis van de inschrijfgegevens.

PRAKTISCHE INFORMATIE 2023

Data:

Les 1: 17 maart, Brummen, Voedselbos Nieuwe Erven

Les 2: 14 april, Wageningen, Voedselbos Voedselrijk

Les 3: 12 mei, Hengelo, voedselbos van Martijn Aalbrecht

Les 4: 9 juni, Wageningen, Stadsvoedseltuin Pomona

Les 5: 7 juli, locatie volgt

Les 6: 15 sept, Groesbeek, met bezoek aan voedselbos Ketelbroek van Wouter van Eck

Les 7: 13 oktober, locatie volgt

Les 8: 27 oktober, Brummen

Tijden
10.00 tot 16.30 uur

Kosten
€750,-

Wil je graag meedoen, maar zijn de kosten een belemmering om mee te doen? Neem dan contact op met Welmoed Rijpkema, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

MEER INFORMATIE

Heb je vragen? Neem dan contact op met Welmoed.

Deze cursus is onderdeel van het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.

logo provincie gelderland

Tags:
Profiel Welmoed Rijpkema

Welmoed Rijpkema

Natuurinclusieve landbouw