Oktober 2022: Nacht van de Nacht

Excursie Nacht van de Nacht

Jubileumactiviteit oktober 2022

De Natuur en Milieufederatie Drenthe zet zich al lange tijd in voor het behoud van donkere nachten. Want overmatig en onnodig gebruik van licht heeft grote gevolgen op de maatschappij: voor de mens, maar ook dieren, planten en zelfs de economie worden hier negatief door beïnvloed. In het kader van ons 50-jarig jubileum blikken we terug naar onze inzet, maar kijken we ook vooruit. Hoe ziet duisternis in Drenthe er in 2022 uit? Wat is er veranderd de afgelopen 50 jaar? En wat zijn de huidige en toekomstige uitdagingen?

Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Hierdoor wordt het zien van een sterrenhemel steeds zeldzamer en raakt het ritme van (nacht)dieren en mensen verstoord. Drenthe kent gelukkig nog wel donkere plekken: het Dwingelderveld is daar één van. Op deze plek kijken we tijdens een bijzondere nachtwandeling terug op duisternis in Drenthe en kijken we vooruit naar toekomstige uitdagingen.

Binnenkort lees je op deze pagina meer over de actie en hoe je mee kunt doen. Wil je per mail op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief ‘Ziezo!’.

Nacht van de Nacht
Deze activiteit wordt georganiseerd in het kader van de ‘Nacht van de Nacht’. Met deze campagne vragen we al 18 jaar aandacht voor het behoud van duisternis, door mensen te laten genieten van de nacht. Op de laatste zaterdag van oktober worden allerlei activiteiten georganiseerd om de schoonheid van de nacht te ervaren en te wijzen op het belang van donkere nachten. Daarnaast komen wij op voor het behoud van donkere plekken in Nederland en gaan we de strijd aan met lichthinder. Klik hier voor meer informatie. 

Jubileumprogramma
Benieuwd naar de rest van de aangekondigde evenementen? Bekijk ons gehele jubileumprogramma hier.

Wil je per mail op de hoogte blijven van ons actuele jubileumprogramma? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief ‘Ziezo!’.