Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Zó mooi was de Nacht van de Nacht

Geplaatst op 08-11-2018 in Nieuws.

Wat was het een mooie Nacht, zaterdag 27 oktober. De vele deelnemers genoten van een prachtige sterrenhemel met een opkomende maan of van een heerlijk diner bij kaarslicht. Hieronder vind je een verslag van enkele activiteiten in Gelderland.

Barchem

Drie vrijwillige boswachters van Geldersch Landschap begeleidden 22 wandelaars over de Lochemseberg. Vanuit enkele punten hadden we een mooi helder uitzicht over de omgeving en hebben we gewezen op de lichtvervuiling. We zagen vanaf die berg op ongeveer 25 km afstand windmolens met knipperende rode lampen; de kerk van Barchem en Geesteren in het licht; de verlichte hoge gebouwen van Friesland Campina in Borculo en natuurlijk vaak bijna verblindende verlichting rondom boerderijen en woonhuizen. Over deze lichtvervuiling werd ook verwezen naar de gevolgen voor de natuur, zoals overvliegende trekvogels – we hoorden ganzen overvliegen –  en andere dieren.
We zagen ook de maan opkomen en konden vele sterren zien. We hoorden en zagen overvliegende vliegtuigen en een satelliet. Opmerkelijk was een vallende ster.
Er liepen mensen mee die de omgeving goed kenden, maar ook mensen uit b.v. Brabant, Utrecht en zelfs Amsterdam. Men was algemeen onder de indruk hoe donker het toch nog kan zijn, maar ook over de overmatige verspilling van energie.
Wim de Vries, vrijwillig educatief boswachter bij Geldersch Landschap & Kasteelen

Bussloo

Bij de Volkssterrenwacht zijn drie korte lezingen gehouden voor het publiek. Over lichthinder, de sterrenhemel en duurzaamheid. Buiten in het observatorium konden de bezoekers genieten van de maan, Mars, Saturnus, de ringnevel en enkele sterrenhopen. Tegen negen uur nam de bewolking de overhand. Gelukkig was de opkomende maan nog wel zichtbaar.
De gemeente Voorst was vertegenwoordigd met twee lichtfietsen waarmee bezoekers tegen elkaar konden fietsen. Dit in het kader voor duurzaamheid en besparing op energie. Uiteindelijk hebben we over de avond rond de 60 bezoekers morgen ontvangen.
Astrid Eeuwes, Volkssterrenwacht Bussloo

Culemborg

Het was een zeer goed verlopen avond met bijna zestig tevreden bezoekers. Mede door het prachtige weer was het bezoekers aantal groter dan verwacht.
Dankzij het goede weer kwamen er nachtvlinders op de stroop af die door de medewerkers van de Vlinderstichting op de bomen was gesmeerd. Ook konden de mensen van een schitterende maan genieten, met het blote oog en via de sterrenkijker.

De meeste mensen realiseren zich niet hoeveel wilde dieren in de buurt van Culemborg ’s nachts actief zijn

De presentatie over nachtdieren vastgelegd door de wildcamera’s was voor velen een eye-opener. De meeste mensen realiseren zich niet hoeveel wilde dieren in de buurt van Culemborg ’s nachts actief zijn.
De demonstratie en uitleg van Uil Topia viel ook goed in de smaak bij de bezoekers.
Al met al een geslaagde avond waar niet alleen de bezoekers maar ook de deelnemers en organisatoren met veel plezier op terug kijken.
Albert Offermans, Werk aan het Spoel

Ermelo, Reintje de Vos

Dit jaar hadden we het zintuiglijk belevingsparcours en twee wandelingen. Het was droog en helder weer, zodat we prima zonder verlichting door het bos konden lopen. We hadden zeventien deelnemers.
Men verwonderde zich dat de maan zo veel licht gaf, dat een ieder zijn schaduw zag. We hebben zwijnen geroken en gespot. En we zagen een vallende ster… zo helder en lang, fenomenaal. Natuurlijk deden we een wens.
Het zintuiglijk belevingsparcours blijft leuk. Deelnemers kregen een verduisteringsbril op en moesten op het geluid en de tast een klein stukje parcours overbruggen. Vervolgens gingen ze langs een touw met knopen, en moesten ze onderweg krijgt drie items te ruiken. Aan ’t einde werden nog eens 3×2 items gevoeld, betast en geraden in een voelkist. Ludiek, spannend en educatief.
We hebben we een prima avond gehad met alle deelnemers. Zoals een aantal rond de vuur bak zeiden: huiselijke sfeer, super relaxed! Het is geweldig om dit te horen van mensen die midden in Almere wonen en werken. En dan voor hun doen midden in het bos, knus met een drankje bij het vuur zitten… na een heerlijke wandeling.
Reinier Kaper, Reintje de Vos

Ermelo, Klimbos

De activiteit nachtklimmen is zeer succesvol geweest met 240 deelnemers. Het klimmen in het donker geeft een totaal andere sfeer en uitdaging. We merken dat er veel deelnemers komen die al een keer overdag hebben geklommen en deze extra dimensie en uitdaging opzoeken.
De avonden/nachten waren zeer helder en maanlicht scheen prachtig door de bomen om net dat beetje zicht te geven voor de klimmers. Iedere klimmer draagt een breaklight, zodat hij/zij voor de instructeur zichtbaar is en ook dit geeft een prachtig effect. Kortom, zeer geslaagd!
Stefan Krijthe, Klimbos Ermelo

Ermelo, Schaapskooi

We hebben een geweldige avond gehad; de weersomstandigheden waren natuurlijk geweldig! Naar schatting zo’n 400 bezoekers; deelname aan nachtexcursies, we hadden telescopen staan, een tellurium met uitleg, verhalenverteller, schminken, lezingen en informatie. De dorpsdichter droeg een gedicht over de nacht voor. Een stiltewandeling met gedichten onderweg was heel bijzonder. Voor herhaling vatbaar!
Geertje Eleveld, Schapedrift

Gendt

Onze excursie in de Gendtse polder begon met verhalen over wat overbelichting kan aanrichten bij plant, mens en dier. Het was een afwisselende ongebruikelijke en ruige route door een drooggevallen plas met veel sporen van bevers en reeën, koniks en rode geuzen. Daarna volgde een spannend pad op een met bomen en struiken begroeid dijkje dat tussen plassen en door bossen liep. Halverwege opende het bos zich en konden we de Grote Steelpan, de poolster en de kleine Beer bewonderen. Het was prachtig om in deze setting hierover te vertellen.
We bezochten een dassenburcht en een vossenhol en gaven informatie over het leven van deze nachtdieren. We zagen een prachtige oranjerode afnemende volle maan opkomen tussen een groep populieren aan de horizon. Daarna liepen we door een wat weidser gebied dat hier en daar met meidoorn struiken begroeid was. Het was hier donker genoeg om ook andere sterrenbeelden toe te lichten, zoals o.a de Zwaan die door de Melkweg (goed zichtbaar) naar het zuiden lijkt te vliegen.
De kinderen die meededen wisten ook veel te vertellen over de sterren en de natuur en ze deden volop mee!

We zagen een prachtige oranjerode afnemende volle maan opkomen tussen een groep populieren aan de horizon

Rick van de Polderbende deed tussendoor nog allerlei ontdekkingen zoals zwanenmossels, soms met inhoud, bij de boom waar meestal een ijsvogel zit, en reigers en soms aalscholvers uitrusten. Toen de lucht begon te betrekken trokken we weer huiswaarts, waarbij Rick nog wel even het nest van de hoornaars liet zien en een geschubde inktzwam aanwees. Zo kwamen we twee en een half uur later weer uit op ons startpunt, veel mooie ervaringen rijker. Het was fantastisch dat het weer zo meewerkte die dag; helder, maar wel een beetje koud!
Alice Kuijf en Annelie Feijen

Gorsselse Heide

55 kinderen en ouders werden op de Gorsselse heide verwelkomd door een geheimzinnige nachtfee. En struinden daarna, verdeeld in kleine groepen olv een gids met stormlamp door het stikdonkere bos en over een door vele sterren beschenen heidelandschap. In verwondering genoten ze van de stilte, een roepende bosuil en speurden naar de Grote Beer die duidelijk zichtbaar aan de hemel stond.
Tijdens deze struintocht ontmoetten ze een nachtdierenexpert, luisterden ze naar een spannend verhaal over hoe het donker zichzelf terugvond, ontdekten hoe je met vonken een vuurtje maakt en bewonderden nachtvlinders op het verlichte doek van de nachtvlinderman. Aan de enthousiaste reactie te horen werd het donker door deze deelnemers van harte omarmd!
Jouck Iedema, De Kleine Kaardebol

Landgoed De Haere

In totaal waren er zeventien deelnemers die met Ronald van Veen en Yvonne Verhoef het donker in liepen. Best wel spannend en vreemd voor de meeste mensen. Naar een donker stuk bos kwamen we op de open zandvlakte en een prachtige heldere hemel vol met sterren was te bewonderen.
Mars liet zich mooi zien, maar ook de hele mooie strook van het melkstelsel was te zien. De grote beer en de kleine beer en cassiopeia konden de mensen nu ook mooi zien. Evenals de poolster.
Naast rode lichten van vliegtuigen en witte van satellieten. Heel in de verte zag je een zee van licht van een stad. Verder door het donkere bos en toen we weer de zandvlakte opkwamen zagen we tussen de bomen door een prachtige maan opkomen. Ook kwamen we nog langs een vennetje waar we zelfs de sterren in weerspiegeld zagen .
Het lopen in het donker ervaar je alles toch anders zo was het lopen op het zand het de heuvel op lopen toch ook een belevenis apart.
Yvonne Verhoef, vrijwillig educatief boswachter bij Geldersch Landschap & Kasteelen

Heerewaarden

We hadden een erg leuke groep van twaalf mensen, met wie we door de donkere Buitenpolder bij Heerwaarden trokken. Mooi weer, veel sterren, donker bos, geurende watermunt, rivierkreeftjes in het water (met de zaklamp ‘gevangen’).
De opkomende mist gaf de wandeling een extra sprookjesachtige dimensie.
Dirk Muller, Natuurwacht Bommelerwaard

Herwijnen

Het was helder en prachtig die avond. Alle sterren en planeten waar goed zichtbaar en iedereen heeft genoten. Als extra activiteit hadden we een zaklampjes speurtocht over het donkere fort. Dit was ook een groot succes bij de twintig kinderen en tien volwassenen.
Ireen Snels, Geofort

Lochem

De Nacht van de Nacht bij de Berkelschippers in Lochem is met drie vaarten een succes geweest.
We hebben om 20.00 uur, 21.00 uur en 22.00 uur gevaren. In totaal waren er 36 gasten aan boord.
Uit de reacties hebben we kunnen concluderen dat zij er erg van hebben genoten.
Vooraf hebben we bezoek gehad van TV Gelderland. Een dag later hadden we een interview met Achterhoek FM.
Chris Nijland, Berkelschippers

Maasbommel

De Nacht van de Nacht bij Restaurant De Korenmolen was zeer sfeervol, alle lichten gingen uit. En de gasten genoten van de speciale sfeer van heerlijke gerechten bij kaarslicht.
We hadden ongeveer vijftig couverts.
Joep van Gruijthuijsen, De Korenmolen

Munnikenland

Onze wandeling door het Munnikenland bij slot Loevestein was een geslaagde activiteit. 43 mensen zijn met twee vrijwilligers het gebied in gegaan en hebben kunnen genieten van een opkomende maan, grazende paarden en runderen, maar waren ook getuige van de lichtvervuiling van met name de kassen voor snijbloemen en vaste planten. Een speciaal georganiseerde veerbootdienst vanuit Gorinchem zorgde voor een leuke opkomst! Helaas geen foto’s van betreffende wandeling, men had het te druk met genieten!
Saskia Linssen, boswachter publiek Staatsbosbeheer

Nijmegen

Het was een erg leuke avond met zestig deelnemers op Kinderboerderij de Goffert! De activiteiten zijn naar wens verlopen.
Elke Wenting

De GNMF organiseerde samen met de Bastei en de gemeente Nijmegen een groot aantal activiteiten in de stad. Daaronder waren lezingen door Joost Reijnen, excursies door het buitengebied en dineren bij kaarslicht in restaurant Karel.

Tongerense Heide

De Nacht van de Nacht op de Tongerense Heide. Foto Ruben Schipper

Dit jaar zijn de educatief boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen voor het eerst de donkere wildernis van de Tongerense Heide ingetrokken. Dit is een van de donkerste plekken van de Veluwe. Na een wandeling van twee uur kunnen we bevestigen dat hier de laatste tien jaar niet veel veranderd is. Zonder praten en zonder licht kwamen de twintig deelnemers, een journalist en een fotograaf van de Stentor op de Tongerense Heide.
In het weidse uitzicht was geen lamp te ontdekken en recht boven ons hing roerloos de Melkweg, kraakhelder! Een indrukwekkende ervaring…

Alles bij elkaar een adembenemende ervaring

Dat de start een uur na zonsondergang en een uur voor maanopkomst lag zorgde voor spektakel: eerst een kraakheldere sterrenhemel (met Mars in het zuiden) en na een uur hing plotseling de oranje maanschijf boven de oostelijke horizon. In het volgende uur werden we op de heide begeleid door onze eigen schaduwen! Alles bij elkaar een adembenemende ervaring, waarbij een collega met een warmtecamera kon laten zien dat er ook zwijnen en edelherten naar ons stonden te kijken! In totaal telde hij 35 edelherten.
Aleid Bosch, vrijwillig educatief boswachter bij Geldersch Landschap & Kasteelen

Vorden

Wij hadden een prachtige Nacht van de Nacht. Een mooi programma met een wandeling met lampionnen door de donkere omgeving van kasteel Vorden met daarna lekker rondstruinen op het evenementen terrein bij de Muziekkoepel in Vorden.
Op het terrein presenteerde een valkenier nachtvogels. Hij had verschillende soorten uilen meegenomen, waarvan de Oehoe zeer veel indruk maakte. Ook kon men broodjes bakken bij de vuurschalen. Er was een optreden van jonge Vordense muzikanten. Veel ouders en kinderen hebben genoten. Het aantal deelnemers zat rond de 250.
Willem Regtop, boswachter Natuurmonumenten

GNMF-directeur Petra Souwerbren en wethouder Harriët Tiemens poseerden samen met de panda van Wereld Natuur Fonds in het Goffertpark in Nijmegen

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.