Reacties defensieplannen ingediend

Zienswijze defensieplannen ingediend

De defensieplannen zijn ingrijpend voor natuur en leefomgeving. We dienden uitgebreide reacties in.

3 juli 2025

Het betreft twee verschillende ontwikkelingen:

  • het Ontwerp Nationaal Programma Ruimte voor Defensie met de bijbehorende MER-rapporten met bijlagen en aanvullende studies: hierop hebben we een zienswijze ingediend;
  • de Wet op de Defensiegereedheid: hier hebben we gereageerd op de internetconsultatie.
Nationaal Programma Ruimte voor Defensie

Nationaal Programma Ruimte voor Defensie

In onze zienswijze benoemen we als uitgangspunt dat natuur en landschap per saldo niet achteruit mogen gaan. Daarom vragen we om concrete maatregelen voor verbeterd natuurbeheer en hydrologisch herstel.

Dat het NPRD ruimte gaat innemen, beïnvloedt ook de samenhang binnen en tussen natuurgebieden. Daarom vragen we om compenserende en mitigerende maatregelen die genomen moeten zijn voorafgaand aan de beoogde activiteiten.

Je vindt de volledige zienswijze hier.

Eén van de hoofdargumenten in de zienswijze is dat geluidoverlast niet beoordeeld moet worden op gemiddelden, maar op piekgeluiden. We hebben hierover een expertoordeel laten opstellen door de Nederlandse Stichting Geluidshinder. Dit expertoordeel geeft een onderbouwing voor onze mening over piekgeluid. Daarnaast gaat het in op het toepassen van het voorzorgbeginsel.

Je vindt hier het expertoordeel van n4o BVO / Nederlandse Stichting Geluidshinder.

Mede-ondertekenaars

We dienden de zienswijze mede in namens Stichting Landschapsbeheer Gelderland, Vogelwerkgroep Arnhem, KNNV Arnhem e.o., IVN Oost-Veluwezoom en Ruiternetwerk Veluwe.

Wet op de Defensiegereedheid

Wet op de Defensiegereedheid

Tegelijk liep ook de internetconsultatie op het voorontwerp Wet op de Defensiegereedheid (WoDG).
Deze wet regelt vrijstellingen en afwijkingsbevoegdheden voor milieutoestemmingen.

Uitzonderingen op Europees recht mogelijk maken?

Ook wordt onder verwijzing naar uitzonderingsbepalingen in het Europees recht (te weten in de Habitatrichtlijn en de Natuurherstelverordening) het additionaliteitsvereiste buiten werking gesteld. Tenslotte vervalt o.a. de Mer(beoordelings)plicht en de actieve informatieplicht. De Wet op de Defensiegereedheid is daarmee een zeer zwaar middel dat handelingen mogelijk wil maken die strijdig zijn met de Habitatrichtlijn en de Vogelrichtlijn.

Er is geen duidelijk zicht op de tijdelijkheid van de gereedstellingsbesluiten. Dus wie weet of en wanneer dit weer wordt teruggedraaid.

Geen staatsnoodrecht

De WodG is geen invulling van het staatsnoodrecht die handelen tijdens een conflict of calamiteit mogelijk maakt, zoals in de Memorie van Toelichting wordt gesteld, maar een wet die gereedheid voor zo’n situatie moet bevorderen. Dat betekent dat burgers en belanghebbenden zekere waarborgen moeten hebben tegen de aantasting van hun strevingen en belangen. In de concept-ontwerptekst vinden wij deze waarborgen onvoldoende terug.

Je vindt onze bezwaren en adviezen terug in onze reactie op de internetconsultatie.

Mede-ondertekenaars

Onze reactie op de internetconsultatie is ingediend mede namens Natuurvereniging KNNV, Geldersch Landschap & Kasteelen, Stichting Behoud Veluws Landschap, Stichting voor Natuur- en Milieubescherming Putten, Natuur en Milieu Epe, Stichting Vijf Dorpen in ‘t Groen, Stichting Natuur- en Milieuzorg NW Veluwe, KNNV afdeling Arnhem e.o., IVN Oost-Veluwezoom, IVN Arnhem e.o., Ruiternetwerk Veluwe, Stichting Milieuwerkgroepen Ede, Vogelwerkgroep Arnhem en Stichting Mobilisation for the Environment.

Profiel Maarten Witberg

Maarten Witberg

Ruimte en gebiedsontwikkeling