Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Wolvin op kerstbezoek in Achterhoek en Montferland

Geplaatst op 16-01-2018 in Nieuws.

Tijdens de kerstdagen heeft een wolvin de Achterhoek en het Montferland aangedaan. Op 25 december verbleef ze bij Ruurlo en de twee dagen erna in het Montferland. Daarna trok ze verder richting Emmerich en Limburg, en momenteel is ze in België.

Dit laten onderzoekers weten, die haar al die tijd met een zender gevolgd hebben. Oorspronkelijk is ze afkomstig uit Mecklenburg-Vorpommern. Dat weten we omdat ze daar een halsbandzender heeft omgekregen (en een naam: Naya, geboren in 2016). Daardoor kon haar route ook nauwkeurig worden gereconstrueerd, door een samenwerking tussen de Technische Universiteit Dresden en Wageningen Environmental Research (Alterra).
Onderzoeker Hugh Jansman van WENR heeft enkele plekken waar Naya meerdere uren heeft doorgebracht achteraf onderzocht om informatie te krijgen over het dieet (welke prooidieren zijn aangetroffen) en de slaapplaatsen (wat zijn de kenmerken van de locaties waar Naya zich graag in terugtrok overdag).

De route zal in een later stadium in detail worden geanalyseerd om meer inzicht te krijgen in activiteitenpatroon en terreingebruik, inclusief barrières. Hierbij worden ook de biotoopkenmerken van de dagrustplaatsen en de prooiresten verwerkt. Op dit moment worden DNA-monsters van gedode schapen op het laboratorium van WENR onderzocht om te kijken of deze dieren daadwerkelijk door een wolf zijn gedood.

Lees meer over de route van Naya op de website van Wageningen Environmental Research (Alterra)

Bron: Wageningen Universiteit & Research
Foto: Norman Stier & Vendula Meiẞner-Hylanová. In november 2016 werd Naya als grote welp gevangen en van een zender voorzien.

De Gelderse Natuur en Milieufederatie maakt zich sterk voor meer en betere natuur in Gelderland. Help je ons mee? Word dan lid, want samen kunnen we meer.

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.