Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Winnaars fotowedstrijd bekend

Geplaatst op 28-10-2021 in Nieuws.

We hebben genoten van de inzendingen voor onze fotowedstrijd ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van Natuur en Milieu Gelderland. Uiteindelijk gaat de prijs naar Lilian van den Brink en Erik van der Ploeg. Zij mogen een dag op pad met gerenommeerd natuurfotograaf Jan Vermeer.

Categorie Gelderse natuur

Spin (foto gemaakt in Barneveld), Lilian van den Brink

Oordeel van de jury over deze foto: hier zie je echt een fotograaf aan het werk die met creativiteit een prachtige foto heeft gemaakt die ook technisch heel goed is. Ze speelt prachtig met licht en met scherpte en onscherpte. De foto daagt uit om goed te kijken en is daarmee meteen een oproep om stil te staan bij waar we soms achteloos aan voorbijgaan – een spin in z’n web.

Categorie Landschap en ruimte in Gelderland

Zonsopgang boven Elspeter heide

Oordeel van de jury: Prachtig hoe dezelfde kleuren terugkomen in de heide, de mist en de lucht, en zelfs het fietspad licht in dezelfde kleur op. De kale boom prominent in het midden is een gewaagde keuze. Doordat er nog geen blaadjes aan de boom zitten, pakt het heel mooi uit. De fotograaf is helemaal alleen. Deze weidsheid doet iets met je. De uitgestorven vlakte bij zonsopgang en het fietspad daar doorheen roept ook een mooi spanningsveld op tussen de natuur en het gebruik daarvan door de mens: we willen het landschap bewaren en tegelijk ontsluiten.

Selectie van andere inzendingen


Korte verantwoording van de jury

De thema’s waren voor meerdere interpretaties vatbaar, waarbij ook overlap zat tussen ‘natuur’ en ‘landschap’. Daardoor ontvingen we heel verschillende en verrassende inzendingen.

Elke categorie verwees naar Gelderland: Gelderse natuur, Ruimte en landschap in Gelderland en Duurzaam Gelderland. Dat is natuurlijk ingewikkeld; wat is ‘Gelderse natuur’ precies? Bos en rivieren heb je gelukkig overal. Is een foto ‘Gelders’ als ‘ie in Gelderland is gemaakt? Of komen we dan toch uitsluitend terecht bij herten en everzwijnen?

We hebben de Gelderse referentie ruim beoordeeld. De foto’s hadden bijna allemaal een locatiebeschrijving en zijn dus – voor zover bekend – in Gelderland gemaakt, waarmee natuur en landschap vanzelfsprekend Gelderse natuur en Gelders landschap worden.

In de categorie Duurzaam Gelderland is geen prijswinnaar uitgeroepen. De jury kwam tot de conclusie dat er gelet op de kwaliteit van de foto’s en de uitwerking van het thema geen duidelijke winnaar uitspringt bij de zeven ingezonden foto’s.

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.