Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Windpark Nijmegen-Betuwe breekt records

Geplaatst op 27-02-2020 in Nieuws.

Vijf jaar nadat de leden van coöperatie WindpowerNijmegen hun ja-woord gaven voor hun windpark, draaien de vier turbines op volle toeren. Letterlijk. De stormen Ciara, Dennis en Ellen geven het rendement nog een extra zetje.

Op 25 februari 2015 namen de leden van coöperatie WindpowerNijmegen het plan aan voor financiering van het te bouwen Windpark Nijmegen-Betuwe. Ze kozen voor ledencertificaten van 250 euro, met een maximum per persoon en een verdeelmethode om zoveel mogelijk mensen te laten deelnemen. Ook maakten ze afspraken over het verdelen van de opbrengst tussen de leden en een duurzame energiefonds. Voor de turbines viel de keuze op de Lagerwey L100. Enkele dagen later, op 27 februari 2015, werd het contract met Lagerwey ondertekend.

Beste vrienden

De omwonenden uit het buurtschap Reeth, die bijna tot het laatst fel ageerden tegen het windpark, zijn inmiddels de beste vrienden van het windpark. Dit heeft alles te maken met veel overleg dat plaatsvond met hen. Ook zijn er goede regelingen getroffen voor geluid en slagschaduw. Het buurtschap ontvangt tevens opbrengsten uit het omgevingsfonds en individuele tegemoetkomingen. Een deel daarvan wordt nu, met hulp van het windpark, geïnvesteerd in hun eigen Zonnepark Het Reethse Veld.

Niet gek dus, dat de secretaris van de buurtvereniging op hun Facebook-pagina bijgaande foto plaatste. Hij schreef erbij: “Februari brengt de windmolens een pot met goud”.

Record

En het klopt: Deze maand haalt het windpark een record-maandopbrengst. De vier windturbines in Nijmegen-Noord draaien sinds november 2016. De hoogste maandopbrengst was tot nu toe 3209 MWh in maart 2019. Deze maand gaat de score flink hoger zijn, met dank aan de stormen Ciara, Dennis en Ellen.

Foto windmolen: Koos Nijssen, Leefbaar Reeth
Foto opbrengst: Alex de Meijer, 19 februari 2020 17.57 uur – de maandprognose is bereikt, met nog 9 dagen en 6 uur te gaan!

Windpark Nijmegen-Betuwe

Alex de Meijer on EmailAlex de Meijer on Linkedin
Alex de Meijer
Alex de Meijer
Participatie, energie en water
Alex is onze specialist op het gebied van duurzame energie en water. Hij zet zich in voor wind- en zonneprojecten met een zo groot mogelijke inbreng van de lokale gemeenschap. Meer weten? a.de.meijer@natuurenmilieugelderland.nl, 06 4882 0433.