Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Wie gaat er eten van jouw voedselbos?

Geplaatst op 27-06-2019 in Nieuws.

Wie gaat er eten uit je voedselbos?Als de boompjes en struiken uit jouw voedselbos oogst geven, hoe ga je dat dan verder doen? Hoe ga je om met reeën, eekhoorns en konijnen die graag willen eten in je voedselbos? Hoe ga jij oogsten, wie gaat de oogst verwerken, bewaren en uiteindelijk opeten? En wie gaat dat werk allemaal doen?

De Werkplaats Voedselbossen Oost-Nederland houdt op 13 juli in Lievelde een tweede verdiepingsdag. Voedselbossen lijken een heel mooie belofte: in de toekomst eten we in overvloed uit de natuur. Wij vinden het daarom belangrijk hier kritische vragen over te stellen. We hebben prachtige berekeningen over de hoeveelheid kiloJoules die uit een voedselbos komt. Maar…. deze mooie belofte is nu nog geen praktijk. Tijd dus voor een realitycheck. Want ook voedselbossers zelf zijn nog regelmatig in de supermarkt te vinden.

Van elkaar leren

Doel is om samen met deze vragen aan de gang te gaan en van elkaar te leren. We willen onszelf uitdagen om van de voedselboshype geen voedselbosbubbel te maken. En natuurlijk willen we op ideeën komen voor eigen projecten en samenwerkingen smeden.

We blikken terug op de leerervaringen van de eerste Werkplaats en lichten het programma toe. In groepen verkennen we de hele Voedselbosketen aan de hand van de volgende vragen:

  • wat staat er in jouw bos?
  • welke tijd van het jaar vraagt welk werk en wie gaat dat doen?
  • welke dieren eten uit je voedselbos en hoe ga je daarmee om?
  • wat doe je als de oogst er is? Hoe oogst je wat?
  • wat ga je dan doen met al die verschillende besjes, noten, kruiden?
  • hoe bewaar/verwerk je dat? hoe hou je het goed?
  • wat voor product verkoop je dan?
  • wie is jouw eter en hoe komt jouw mooie product bij deze eter?

Ook is er een rondleiding bij Ekoboerderij Arink, de locatie van deze tweede Werkplaats. Hoe doen ze het hier met oogsten, bewaren en verkopen?

Wanneer: Zaterdag 13 juli, 10.30 – 16.00 uur
Waar: Ekoboerderij Arink, Gasteveldsedijk 6 in Lievelde
Deelname: € 10,- (inclusief lunch), graag contant betalen bij entree
Aanmelden: Verplicht, klik hier
Programma: Klik hier
Informatie: Dyon Temming, Het Buitenburo, dyon@hetbuitenburo.nl, 06 3820 2278

NB de volgende Werkplaats vindt plaats op 14 september. Zet hem alvast in de agenda. We zijn dan welkom in Markelo bij Coöperatie Markelokaal. Daar gaan we verder op onderwerpen als verwerking, productie of juist ‘hoe ga ik in mijn levensonderhoud voorzien?’. Op 13 juli bepalen we samen wat het precieze thema van 14 september wordt.

Erik-Jan Bijleveld on EmailErik-Jan Bijleveld on LinkedinErik-Jan Bijleveld on Twitter
Erik-Jan Bijleveld
Erik-Jan Bijleveld
Natuur en landbouw
Meer weten? Neem contact op met Erik-Jan: e.bijleveld@natuurenmilieugelderland.nl, 06 3371 8399