Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Wat betekent het coulissenlandschap voor de biodiversiteit? Gemeenteraadsleden Achterhoek laten zich bijpraten.

Geplaatst op 26-09-2018 in Nieuws.

De GNMF en Natuurmonumenten gaan op 12 oktober op stap met raadsleden en wethouders van tien Achterhoekse gemeenten. Op het programma staat onder meer een rondrit met een bus, zodat de deelnemers met eigen ogen kunnen zien hoe het coulissenlandschap achteruit gaat en welke gevolgen dit heeft voor de biodiversiteit en de streekidentiteit. De deelnemers krijgen tevens informatie over de maatregelen die zij kunnen nemen om het mooie landschap te behouden.

Positief effect

Het prachtige coulissenlandschap in de Achterhoek staat onder druk. Petra Souwerbren, directeur GNMF: “We zien dat houtwallen, heggen, kruidenrijke bermen en greppels sluipenderwijs verdwijnen. Uit recent onderzoek blijkt echter dat de aanwezigheid hiervan juist een groot positief effect heeft op de biodiversiteit. Het behoud daarvan is dus van groot belang.” 

Concrete maatregelen

De excursie is een volgende stap in de reeks van acties van de Gelderse Natuur en Milieufederatie en Natuurmonumenten. In het voorjaar is er een petitie aangeboden aan verschillende Achterhoekse gemeenten, een verkiezingsdebat georganiseerd in Bronckhorst en is eenzelfde excursie met de Statenleden georganiseerd. Udo Hassefras, Natuurmonumenten: “Gelukkig zien we al resultaten en hebben verschillende gemeenten maatregelen opgenomen in het bestuursakkoord. In de meeste gemeenten is het landschapsbeleid echter nog niet heel concreet uitgewerkt. De bestuurders zijn de komende jaren nog volop in de gelegenheid om concrete maatregelen te nemen. Deze excursie en de onderlinge uitwisseling over mogelijke maatregelen, helpen om daar invulling aan te geven.” Professor Henk Siepel zal aanwezig zijn om over de oorzaken van de massale insectensterfte te spreken.

Lees meer over het Achterhoekse coulissenlandschap

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.