Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Walstroom verlaagt uitstoot boten in de haven

Geplaatst op 05-04-2022 in Nieuws.

Op een boot is net zo goed stroom nodig als in een woning. Om de woonruimte te verwarmen, voor verlichting, om televisie te kunnen kijken. Die stroom haalt een schipper van zijn scheepsgeneratoren. Of… van walstroom! In de haven van Arnhem is het nu op steeds meer plekken mogelijk om gebruik te maken van walstroom.

 

Over enige tijd geen scheepsgeneratoren meer, alleen walstroom

In 2018 is vanuit het Europese project Clean Mobile Energy walstroom gerealiseerd aan de Nieuwe Haven. Dat was de tweede plek van de Arnhemse haven waar dit mogelijk is. En dit jaar starten de waterschappen en de provincie Gelderland met renovaties van de Rijnkade en de Boterdijk. De realisatie van walstroom is daar een onderdeel van. Op die manier worden straks alle ligplaatsen voorzien van walstroom. Vooral in de winter scheelt dit veel CO2-uitstoot en fijnstof, omdat meerdere cruiseschepen hier in de wintermaanden liggen aangemeerd.

 

Als een van de eerste in Nederland met lokale groene stroom

Niet alleen scheelt dit enorm in de uitstoot van de boten in de Arnhemse haven. Ook gebruiken we hiervoor groene stroom: Zonnepark Koningspleij verzorgt de stroomvoorziening voor alle walstroom. Daarvoor wekken ze energie op via zonnepanelen en windmolens.

 

Ook juridisch goed geregeld

Niet alleen mogen boten gebruiken maken van walstroom, ze moeten het ook. De gemeente heeft in de havenverordening opgenomen dat een vaartuig de hoofdmotor alleen mag gebruiken om uit de haven te vertrekken. En dat het verboden is scheepsgeneratoren te gebruiken als walstroom aanwezig is. Zo is het ook juridisch netjes geregeld.

Babette van Rietschote
Babette van Rietschote
Babette is freelance tekstschrijver en communicatieadviseur. Zij behoort tot de vaste pool van freelancers/zzp'ers van Natuur en Milieu Gelderland.