Skip navigation MENU

Waarom willen we echte, wilde natuur?

Geplaatst op 24-10-2018 in Nieuws.

Echte, wilde natuur bestaat niet in Nederland. Maar ons cultuurlandschap is ook niet meer wat het geweest is; ons oude boerenland is veranderd in een groene woestijn. Is nieuwe natuur het antwoord? Maar waarover hebben we het dan? Want wat nieuwe wildernis is voor de een, is een groene leugen voor de ander. Keer op keer blijkt dat de vraag naar echte natuur de emoties hoog doet oplopen, of het nu gaat over de Oostvaardersplassen of over de wolf.

Het boek ‘Natuur in mensenland’ van milieufilosoof Martin Drenthen houdt ons een spiegel voor en wijst op filosofische vragen en paradoxen in onze omgang met natuur. Waarom willen we eigenlijk echte natuur en wat bedoelen we daar dan mee?
Drenthen: “De nieuwe wildernissen worden een volgende laag in ons cultuurlandschap, ze vormen onze getuigenis voor het nageslacht, en onze bijdrage aan de landschapsbiografie. Tegelijkertijd herinneren ze ons eraan dat de al te menselijke wereld niet de hele wereld is, dat de natuur de mens overstijgt en daarmee ons bestaan in perspectief zet”.

‘Natuur en mensenland’ is een uitgave van KNNV Uitgeverij. ISBN 9789050116367, € 24,95.

KNNV Uitgeverij

Thijs Belgers on EmailThijs Belgers on Linkedin
Thijs Belgers
Thijs Belgers
Externe communicatie
Thijs verzorgt de externe communicatie bij Natuur en Milieu Gelderland. Denk aan persberichten, website, sociale media en de nieuwsbrieven. Ook coördineert hij de Helpdesk.
Meer weten? t.belgers@natuurenmilieugelderland.nl, 06 2933 0517