Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Waarom de duisternis gezond is

Geplaatst op 13-06-2019 in Nieuws.

De sterrenhemel verschuilt zich meer en meer achter een deken van licht. Sterker nog: zo’n 80 procent van de kinderen die nu in het Westen geboren worden, zullen de Melkweg nooit zien zoals deze ooit te zien was. Dat komt doordat we hier enorm veel licht de lucht in schijnen. Nederland is daarin als een van de lichtste landen ter wereld een koploper.

Duisternis is gezond

Dat is natuurlijk gewoon hartstikke zonde, maar ook nog eens niet goed voor de mens. Wij hebben namelijk een natuurlijk ritme dat is gebaseerd op de afwisseling van dag en nacht. Door kunstmatig licht hebben we een wereld gecreëerd die altijd licht is en dag en nacht door gaat en dat verstoort dit ritme. Door een altijd lichte omgeving wordt ons lichaam in actieve stand gehouden, maar gaan we zelf ook te laat naar bed. Dat is niet alleen vermoeiend, maar kan ook gezondheidsproblemen opleveren. Onderzoek toont aan dat het verstoren van het natuurlijk dag- en nachtritme effect heeft op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, diabetes en mogelijk zelfs kanker. Daarom zou het aanhouden van een natuurlijk dag- en nachtritme, in een omgeving die ’s nachts écht donker is, veel beter voor ons zijn.

Het ritme van de natuur

Maar niet alleen de mens heeft zo’n ritme dat afhankelijk is van het licht én het donker. Ook de natuur heeft de nacht nodig. Door het steeds lichter worden van de omgeving raken vogels bijvoorbeeld letterlijk van de leg en leggen hun eieren te vroeg in het jaar, wanneer er nog niet genoeg voedsel is. Vleermuizen die gevoelig zijn voor licht, verliezen leef- en jaaggebied. Dat geldt ook voor bosmuizen en martersoorten. Naast dieren, zijn ook veel plantensoorten gebaat bij een echte afwisseling van dag en nacht. Kortom: te veel licht kan een heel ecosysteem ontwrichten.

Wat moet er gebeuren

De oplossing voor deze lichtvervuiling ligt eigenlijk heel erg voor de hand: doe dat licht uit! Zelf vaker het licht uitzetten is een goede stap, maar de grootste nachtvervuilers zijn de verlichting van openbare ruimtes en kassen. Vooral blauw licht is schadelijk voor de omgeving. Rood licht zorgt juist voor minder lichtvervuiling. Spreek je gemeente aan op het gebruik van licht en dat veel straatverlichting niet nodig is.

De meeste informatie uit dit nieuwsartikel komt uit een nieuwsbericht de Correspondent. Lees het volledige bericht op: decorrespondent.nl

Doe mee met de Nacht van de Nacht

De Natuur en Milieufederaties besteden met de Nacht van de Nacht ieder jaar aandacht aan het belang van duisternis. Dit jaar is de Nacht van de Nacht op zaterdag 26 oktober 2019. Je kunt als vereniging, organisatie, bedrijf en gemeente meedoen door zelf een activiteit te organiseren en/of het licht uit te doen. Natuurlijk is het nog beter om structureel te kijken of het wat minder kan met de verlichting. Op www.nachtvandenacht.nl kun je laten weten dat je meedoet!

 

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.