Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Volkert Vintges geridderd

Geplaatst op 28-06-2018 in Nieuws.

Op 28 juni nam directeur Volkert Vintges afscheid van de Gelderse Natuur en Milieufederatie, vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Het werd een bijzondere dag met een interessant symposium, lovende woorden en een Koninklijke onderscheiding uit handen van de Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje. Volkert Vintges is lid geworden in de Orde van Oranje-Nassau.

Het afscheid van Volkert Vintges begon met het symposium ‘De natuur- en milieuorganisaties, het activisme voorbij?’. Tijdens het symposium lieten Jan Jacob van Dijk (ex-gedeputeerde provincie Gelderland), René aan de Stegge (directeur Giesbers Groep), Tjerk Elzinga (beleidsmedewerker LTO-Noord) en Jan Paul van Soest (voormalig voorzitter GNMF) hun licht schijnen op de ontwikkelingen die de natuur- en milieuorganisaties afgelopen decennia hebben doorgemaakt. Van reactief en activistisch naar meer verbindend, samenwerkend en soms zelfs ondernemend. Vanuit hun eigen achtergrond brachten zij ieder een stelling in, waarop door het publiek actief werd gereageerd. Een opzet die aansprak. Vele invalshoeken werden belicht en vele onderwerpen aangestipt.

Oplossingsgericht idealisme

Petra Souwerbren, de opvolger van Volkert Vintges, gaf na afloop aan veel aanknopingspunten te hebben gehoord voor de toekomst: ‘Wij zijn een vereniging en staan voor oplossingsgericht idealisme. We geven dat vorm door partijen te verbinden op een gezamenlijke aanpak en waar nodig onze belangen te behartigen, omdat we onze idealen niet mogen verloochenen. Uit de stellingen van de sprekers en de reacties van het publiek maak ik op dat deze manier van werken aanspr

eekt en ook nodig is om samen de grote uitdagingen op het gebied van de landbouw, biodiversiteit en de energietransitie aan te gaan.’

Eerste Gelderse Klimaatprijs

Tijdens de receptie ontving Volkert Vintges, naast de Koninklijke onderscheiding, ook een prijs van het Gelders Energieakkoord. Thijs de la Court reikte de eerste Gelderse Klimaatprijs uit, een mooi kunstwerk van glas dat een wissel verbeeldt. Thijs de la Court: ‘Jij hebt aan de wieg gestaan van het Gelders Energieakkoord. Je bent daarin van grote betekenis geweest en je hebt hiermee ‘een wissel omgezet’ in Gelderland.’ Na afloop van het symposium en de vele lovende woorden, was er uiteraard volop ruimte om te netwerken.

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.