Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Vitens infiltreert beekwater voor behoud schoon grondwater

Geplaatst op 03-02-2020 in Nieuws.

Vitens pompt beekwater terug naar de VeluweOp twee locaties bij Epe en Loenen pompt Vitens beekwater terug naar de Veluwe. Het water verdwijnt daardoor niet in het IJsselmeer, maar vult de voorraad grondwater van de Veluwe aan. Dit is hard nodig, gezien de stijgende vraag naar dit schone grondwater. Afgelopen zaterdag organiseerde de Gelderse Natuur en Milieufederatie samen met anderen een excursie naar één van die gebieden, de Renderklippen bij Epe.

Aan het begin van de middag werd eerst een bezoek gebracht aan het waterinfiltratieproject van Vitens aan de Dellenweg. Hier wordt het water van de Klaarbeek en de Grift naar de Veluwe teruggepompt. Vanwege gebruik van het schone Veluwse grondwater voor industrie en huishoudens is de grondwaterstand de afgelopen eeuw gedaald. En de vraag ernaar stijgt. De afgelopen droge zomers hebben daar nog een schepje bovenop gedaan.

Schade beperken

Waterwinbedrijf Vitens moet enerzijds aan de vraag voldoen. Anderzijds wil het de schade zoveel mogelijk beperken. Vandaar dat men op twee plaatsen op de Veluwe, namelijk bij Loenen en bij Epe, met een infiltratieproject is gestart om beekwater naar het grondwater te krijgen. Vitens-medewerker Mark de Vries lichtte ter plaatse het project toe.

Renderklippen

Onder begeleiding van gidsen van het IVN en de Bekenstichting volgde een wandeling in het naastgelegen natuurgebied de Renderklippen. De veertig deelnemers kregen allerlei interessante informatie te horen over het gebied, uiteenlopend van het heidebeheer, de schapenhouderij in het verleden tot de instandhouding van beken en grafheuvels. Ook het hoe en waarom van bomenkap en bomenaanplant in relatie tot klimaatverandering en verdroging kwam aan bod.

De wandeling eindigde ten slotte met een warme kop chocomel. Al met al een geslaagde middag. De excursie organiseerden we samen met Vitens en Vrienden van de Veluwe.

Extra watergebruik papierindustrie Eerbeek van de baan

Bernhard Oosting on Email
Bernhard Oosting
Bernhard Oosting
Ruimtelijke ordening, natuur en landschap
Meer weten? Neem contact op met Bernhard: b.oosting@natuurenmilieugelderland.nl, 06 2932 7274