Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Verlaging maximum snelheid is logisch

Geplaatst op 03-09-2019 in Nieuws.

“Niet meer dan logisch”. Dat vindt de GNMF van de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen op en rond de Veluwe en de Veluwerandmeren naar 120 km/u. Het Verkeersbesluit van de minister in 2015 om onder meer op de A50, A1 en A28 voortaan 130 km/u toe te staan was slecht. Voor omwonenden, de natuur, de luchtkwaliteit en het klimaat. Drie jaar geleden tekenden wij bezwaar aan tegen dat voornemen. We zijn blij dat het besluit nu wordt teruggedraaid.

Bernhard Oosting, beleidsmedewerker bij de GNMF: “We zien dit als een mooie eerste stap. Ons streven blijft een verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km/u”.
Bij snelheden boven de 100 km/u neemt de vervuiling van de omgeving door uitlaatgassen exponentieel toe. Dit betekent meer CO2 in de lucht, meer stikstofuitstoot en meer fijnstof. Met alle gevolgen van dien. Aanwonenden krijgen bovendien te maken met meer geluidsoverlast en slechtere luchtkwaliteit.

Bij de rechtbank wezen we op de belangrijke beschermingsregimes voor onder meer de Veluwe, die ook internationale verplichtingen met zich meebrengen. Recente uitspraken van de Raad van State in andere zaken maakten al duidelijk dat het verkeersbesluit niet in stand zou kunnen blijven. Daarom heeft de minister nu eieren voor haar geld gekozen. Op de betrokken wegdelen gaat de snelheid terug naar 120 km/u.

Maximumsnelheid op Veluwse wegen terug van 130 naar 120 km/u, De Stentor, 2 september 2019

Blij met ons werk? Word dan nu lid van onze vereniging. Met jouw hulp kunnen we blijven werken aan een mooi en duurzaam Gelderland.

Bernhard Oosting on Email
Bernhard Oosting
Bernhard Oosting
Ruimtelijke ordening, natuur en landschap
Meer weten? Neem contact op met Bernhard: b.oosting@natuurenmilieugelderland.nl, 06 2932 7274