Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Verhuurdersheffing slecht voor huurders en klimaat

Geplaatst op 28-02-2017 in Nieuws.

De Woonbond, de Natuur en Milieufederaties en vele andere maatschappelijke organisaties spreken zich vandaag uit tegen de verhuurdersheffing. In een gezamenlijk manifest roepen zij het volgende kabinet op deze belasting, die wordt opgebracht door sociale verhuurders, af te schaffen. De heffing veroorzaakt armoede onder huurders en is slecht voor starters, ouderen en mensen met beperkingen op zoek naar een passende huurwoning, voor de werkgelegenheid en voor het klimaat. De verhuurdersheffing is een belasting die oploopt tot 2 miljard euro. In de praktijk veroorzaakt de heffing een scala aan maatschappelijke problemen.

De heffing zorgt voor hogere huurprijzen en minder nieuwbouw en aanbod van betaalbare huurwoningen, terwijl de vraag naar deze woningen juist is gegroeid.

Door de stijgende huurprijzen is de heffing een grote veroorzaker van armoede. Door de afname in investeringen is bovendien de werkloosheid in de bouw gestegen. Er wordt ook onvoldoende geïnvesteerd in energiebesparing, terwijl die hard nodig is voor het klimaat.

Rampzalig

“De verhuurderheffing heeft rampzalig uitgepakt voor huurders en woningzoekenden”, zegt Woonbonddirecteur Ronald Paping. “De maatschappelijke gevolgen zijn enorm. Dat zie je terug in de brede steun voor de oproep een eind te maken aan de heffing. De politiek kan deze oproep niet zo maar naast zich neerleggen”.

Onder de oproep staan de Bond Precaire Woonvormen, Federatie Opvang, FNV, FNV senioren, Ieder(in), the International Union of Tenants, KBO PCOB, Knooppunt Kerken en armoede, LOC, LSVb, LVGO, Milieudefensie, Natuur en Milieufederaties, RIBW Alliantie, de Sociale Alliantie, VACpuntwonen, Vluchtelingenwerk en de Woonbond.

Download: Gezamenlijk manifest tegen verhuurdersheffing (pdf)

Contact GNMF: Maarten Visschers, 026 3523742

Maarten Visschers
Maarten Visschers
Maarten werkte tot juli 2019 bij ons. Lees hier meer over ons team: www.gnmf.nl/team