Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Vergroot de biodiversiteit in je tuin

Geplaatst op 08-04-2021 in Nieuws.

Meer biodiversiteit maakt je tuin mooier, koeler in de zomer én een waar paradijs voor insecten, vogels en andere dieren. Wil je weten hoe jij je tuin kunt vergroenen? Wij zetten een aantal tips en links op een rijtje.

  1. Veel Nederlandse bijen, vlinders en andere insectensoorten zijn afhankelijk van Nederlandse planten. Zaai daarom vooral inheemse planten en bloemen. Je vindt hier een uitgebreide lijst van inheemse planten.
  2. Via Maak Grijs Groener vind je de biodiversiteitswijzer – na het beantwoorden van een paar vragen helpt het je met praktische ideeën, of je dat nu alleen of samen wilt doen, in tuin of balkon, als particulier of als bedrijf.
  3. Een grensoverschrijdend initiatief is Bye Bye Grass. Gestart in België bereiken ze inmiddels de hele Benelux met de oproep géén gras te maaien tot 1 mei en om je gazon om te vormen in een bloemenweide. Op 21 april staat een grote zaaidag gepland. Leuke website met veel tips en de vrolijke ambitie om de grootste bloemenweide van Europa te creëren.
  4. Ook de Vlinderstichting heeft een pagina vol tips met de toepasselijke naam Een tuin vol vlinders. Ze geven trouwens ook tips hoe je allerlei andere dieren in je tuin kunt krijgen. Fijne extra is hun pagina met voorbeeldborders.
  5. Stichting Floron (Floristisch Onderzoek Nederland) zet zich in voor de bescherming van de Nederlandse wilde flora. Zij geven o.a. tips tegen het verspreiden van invasieve exoten in de natuur. Ze geven een handig overzicht van inheemse alternatieven voor exotische tuinplanten. Als je een plant wilt kopen, kun je ook op hun website checken of het geen invasieve exoot is.
  6. Als je de ruimte hebt, is een vijvertje in je tuin een mooie aanvulling. Stichting Steenbreek gaf tips bij het radioprogramma Vroege Vogels.

Maak er iets van wat jij mooi vindt, want hoe dan ook geldt: hoe meer planten en hoe minder tegels, hoe beter!

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.