Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Update na de noodklok: herijking provinciebudget

Geplaatst op 27-10-2022 in Nieuws.

Twee weken geleden deden we een dringende oproep aan Provinciale Staten in verband met de dreigende forse korting op de financiering van natuurorganisaties.

Onze oproep werd breed gedeeld. ‘Het is bijna immoreel’, was één van de reacties op twitter, ‘natuurherstel is nog nooit zo urgent geweest, en dan korten op natuurorganisaties.’ D66 Gelderland sprak onomwonden steun uit: ‘Deze organisaties betekenen met relatief weinig geld en veel vrijwilligers veel voor ons Gelderse landschap en de natuur. D66 steunt deze partijen.’ De oproep kreeg ook uitgebreid aandacht in De Gelderlander.

Hoe nu verder?

Bij Provinciale Staten (PS) ligt nu het voorstel om te besluiten over de verdeling van de structurele middelen van de provincie. Afspraken over incidentele middelen volgen na de provinciale verkiezingen in maart 2023. Vanwege de afgesproken begrotingsdiscipline kan PS nu alleen extra geld toekennen als ze elders in de begroting korten. PS besluit op 9 november over de begroting en herijking.

Gelderlanders willen wél investeren in natuur

De publicatie van het Gelderland Panel over de Gelderse begroting maakte glashelder dat Gelderlanders investeren in natuur belangrijk vinden. Eén van de vragen was: ‘Welke thema’s vind jij het meest belangrijk?’ Gezonde leefomgeving en ruimte’,  biodiversiteit/natuur en klimaat/energietransitie staan op nummers 1, 3 en 4, met wonen op de tweede plaats. Gelderlanders willen dus behoorlijk wat prioriteit aan natuur geven, ook in de financiële keuzes.

Wordt vervolgd dus.

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.