Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Tweede plaats voor gemeente Arnhem bij Stookjerijk Trofee

Geplaatst op 13-12-2017 in Nieuws.

De gemeente Arnhem heeft de tweede prijs gewonnen voor de groenste Prestatie­afspraken op het gebied van energiebesparing in de huursector. Wethouder Geert Ritsema ontving de prijs uit handen van Sabine Galjé (ministerie BZK). Arnhem eindigde achter de gemeente Utrecht, die de Stookjerijk-Trofee 2017 uitgereikt kreeg.

Volgens de jury gaan Arnhemse huurdersverenigingen, corporaties en gemeente komend jaar samen een proces doorlopen om te komen tot een energieneutrale woningvoorraad in 2050, met het streven naar aardgasloos in 2035. Daarbij  maken zij een stappenplan voor de eerstkomende jaren. In de tussentijd wordt nieuwbouw niet meer op aardgas aangesloten. Slechts waar geen alternatief voorhanden is, is aansluiting op aardgas nog een optie. Verder wordt gewerkt aan het plaatsen van 40.000 zonnepanelen op onder meer huurdaken. Indien het energielabel van een huurwoning D of slechter is, mag de huurwoning niet worden verkocht.

Het jaarlijks uitreiken van de Stookjerijk Trofee in onderdeel van het project Stookjerijk, dat de Natuur en Milieufederaties uitvoeren. Dit jaar zijn de Prestatieafspraken van de 36 grootste gemeenten vergeleken op korte en lange termijn ambities, huurdersparticipatie, monitoring en overige duurzame maatregelen.

Eerder wonnen Nijmegen (2016) en Zwolle (2015) de Trofee.

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.