Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Tweede fietsroute langs monumentale bomen in gemeente Bronckhorst

Geplaatst op 26-03-2019 in Nieuws.

Vereniging Bomenbelang presenteert op vrijdag 29 maart de tweede fietsroute langs monumentale bomen in de gemeente Bronckhorst. Deze route loopt van de begraafplaats in Hengelo (Gld.) via verschillende landgoederen (Kieftskamp, Onstein, ’t Medler, De Wiersse en Zelle) richting Ruurlo. De route is 31 kilometer lang.

De gemeente Bronckhorst telt sinds eind vorig jaar ongeveer 145 locaties waar monumentale bomen staan. Deze komen allemaal voor in het landelijk register van monumentale bomen. In de afgelopen jaren zijn alle bomen opnieuw bekeken en beoordeeld. Deze actuele gegevens, vaak met foto en andere kenmerken en nieuwswaardigheden, staan in het Landelijk Register voor Monumentale Bomen dat voor iedereen te bekijken is.

Wandel- en fietsroutes

Om op die markante bomen meer aandacht te vestigen, is enkele jaren geleden het idee ontstaan om langs een aantal ervan wandel- en fietsroutes te maken. Daarbij is rekening gehouden met variatie in boomsoorten, bijzondere locaties voor liefhebbers van bomen (zoals landgoederen) én een afstand die gemakkelijk met de fiets af te leggen valt. Omdat er onderweg veel te zien valt, kan het afleggen van de route nog best wat uurtjes in beslag nemen. Met het samenstellen is daarom ook gedacht aan horecagelegenheden.

Geknotte linde aan de Regelinkstraat in Hengelo. Deze stamt uit 1750 tot 1800. Foto Peter Bielars

Monumentaal

De routebeschrijving omvat informatie over zo’n 20 monumentale bomen. Om een boom monumentaal te noemen, moet hij minimaal 80 jaar oud zijn, gezond en minimaal nog 10 jaar in leven blijven én beeldbepalend zijn voor de omgeving of van een zeldzaam soort zijn of een opvallende hoogte of omvang hebben. Vaak staan dit soort bomen op een plek die belangrijk is in de lokale geschiedenis. Een aantal monumentale bomen herbergt bovendien bijzondere planten en/of dieren.

Waar verkrijgbaar?

De routebeschrijving met bijbehorende kaart op A4-formaat is voor 2,50 euro te koop bij onder andere de VVV in Vorden en Hengelo, diverse campings en cafés. De route is ook te vinden op de website van Vereniging Bomenbelang.

Vereniging Bomenbelang

Monumentale bomen

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.