Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

GNMF krijgt gelijk, maar Raad van State akkoord met aangepaste bouwvergunning

Geplaatst op 08-02-2017 in Nieuws.

De Raad van State heeft vandaag de uitspraak van de rechtbank Arnhem uit 2015 over de bouwvergunning voor een rundveevermeerderingsbedrijf aan de Polweg in Wichmond voor een belangrijk deel in stand gelaten. Dat betekent dat de gemeente Bronckhorst die vergunning eind 2014 ten onrechte heeft verleend.

Maar de tussentijds door de gemeente aangepaste bouwvergunning haalde de eindstreep wel. Hiermee kan Dutch Dairy Genetics (DDG) verder gaan met de voorbereidingen voor een eerste stal voor ongeveer 90 dieren waaronder 20 fokstieren in het Nationaal Landschap de Graafschap.

Ruim 1300 runderen

Afgelopen maandag stond de natuurbeschermingswetvergunning voor DDG ter discussie bij de Raad van State. Die vergunning voorziet in een bedrijf van meer dan 1300 runderen. De Raad van State stelde over die vergunning veel kritische vragen aan de Provincie Gelderland, die deze vergunning verleende. De Provincie erkende op de zitting al dat de vergunning aangepast zou moeten worden omdat effecten op het natuurgebied Stelkampsveld niet konden worden uitgesloten. Dit vanwege de stikstofuitstoot die het beoogde bedrijf met zich mee zou brengen. Verder werden door de Raad van State grote vraagtekens gezet bij de wijze waarop milieugebruiksruimte was gesaldeerd met gestopte agrarische bedrijven.

Grootschalige bouw

Los van een uitspraak over de natuurbeschermingswetvergunning zal de gemeente Bronckhorst zich nog moeten gaan uitspreken over de grootschalige bouwwensen van DDG. De omgeving van Wichmond is fel gekant tegen deze plannen bleek afgelopen december tijdens een informatieavond. Natuurorganisaties en omwonenden vinden de grootschaligheid onder meer niet passen in een nationaal landschap, aangezien daar de bescherming van de kernkwaliteiten van het landschap prioriteit behoort te krijgen.

Zie ook: Volledige uitspraak op Raad van State.nl

Contact GNMF: Bernhard Oosting, 026 3523740

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.