Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Tips voor zuinig stoken

Geplaatst op 13-02-2021 in Nieuws.

Comfortabel wonen kan in veel gevallen met minder energie. Met de volgende tips bespaar je de uitstoot van CO2 en bespaar je flink op je stookkosten:

  • Een goed afgestelde hoogrendementsketel kan energie terugwinnen uit de rook die ontstaat tijdens het verwarmingsproces. Als de ketel te hoog staat afgesteld (hoger dan 80-90 graden) gebeurt dat niet optimaal.
  • Verlaag de temperatuur van het tapwater tot 60 graden. Niet lager, want dit is de minimumtemperatuur die nodig is om legionella te voorkomen.
  • De thermostaat van je cv-ketel regelt de temperatuur van het water dat naar je verwarming toegaat. Deze staat vaak op 80 of zelfs 90 graden afgesteld. Dat kan verlaagd worden naar 60 graden en in een goed geïsoleerd huis zelfs nog lager.
  • Controleer of je ketel een eco-stand heeft en of die ook aan staat. Deze stand zorgt ervoor dat de ketel niet permanent een hoeveelheid tapwater warm hoeft te houden. Het kan daardoor iets langer duren voor u warm water krijgt, maar je bespaart daardoor wel veel gas.
  • Zet de thermostaat ’s nachts en als je overdag niet thuis bent op 15 graden. Houd voor vloerverwarming 18 graden aan. Doe dat een uurtje voordat je weggaat / naar bed gaat.
  • Maak de radiatoren regelmatig schoon. Hierdoor blijven ze optimale warmte afgeven en blijft de lucht ook meteen lekker fris. Probeer de radiatoren ook zoveel mogelijk vrij te houden: geen banken of gordijnen ervoor of ombouwkasten omheen.
  • Verwarm de ruimtes niet waar je niet of nauwelijks bent. Probeer ook de slaapkamer niet te verwarmen. Dat scheelt al snel tientallen euro’s per jaar.

Bronnen:
https://www.esnw.nl
https://www.milieucentraal.nl

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.