Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Tips voor schone lucht bij het kerstdiner

Geplaatst op 16-12-2020 in Nieuws.

Hopelijk staat er rond de feestdagen veel lekkers op het menu! Met onderstaande tips beperk je de hoeveelheid fijnstof die vrijkomt bij het koken:

– Reinig het filter van je afzuigkap geregeld.
– Zet tijdens het koken een raampje open.
– Bak met olie in plaats van met boter.
– Zet andere apparatuur ook onder de afzuigkap (bijvoorbeeld de airfryer).
– Wordt de olie bruin? Haal het zo snel mogelijk van het vuur.

Tijdens het gourmetten is het extra belangrijk dat je voor ventilatie zorgt. Je kunt ook het aantal gerechtjes beperken die je in olie bakt, en bijvoorbeeld meer rauwkost toevoegen. Zet na afloop een raam open om te luchten, dan is na een klein halfuurtje de meeste vervuilde lucht verdwenen.

En natuurlijk gelden de tips voor een verstandig gebruik van openhaard of houtkachel. Houtrook stoot schadelijke stoffen uit en is een belangrijke veroorzaker van luchtvervuiling.

Luchtjes?
Let op: dat het lekker ruikt in huis, betekent niet altijd dat de lucht ook gezond is. Veel schadelijke stoffen zijn geurloos. En veel schoonmaakmiddelen, vooral sprays, bevatten juist weer schadelijke stoffen.

Het meeste kun je schoonmaken met producten op basis van natuurlijke en ongevaarlijke ingrediënten, zoals natriumcarbonaat (zuiveringszout), citroen en natuurazijn.

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.