Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Thermencomlex en verkeersweg Berendonck kunnen doorgaan

Geplaatst op 08-07-2017 in Nieuws.

Op 5 juli verklaarde de Raad van State de beroepen van GNMF, IVN Rijk van Nijmegen en drie wellnessbedrijven tegen het bestemmingsplan Thermen Berendonck ongegrond. Niets staat nu nog de bouw in de weg van een zustervestiging van Thermen Bussloo in recreatiegebied de Berendonck bij Nijmegen/Wijchen. Nu maar hopen dat het ook een succes wordt en de bomen niet voor de leegstand zijn gekapt.

De Raad van State moest oordelen over hetzelfde bestemmingsplan dat een jaar eerder was vernietigd. Inmiddels was één bezwaar weggevallen: de ontheffing Flora- en Faunawet voor de das was, onderbouwd met divers extra rapporten en na enige aanpassingen, in hoger beroep in stand gebleven. In de twee andere bezwaren had de gemeente Wijchen voorzien door het aanleveren van een landschapsplan en een extra onderzoek over nut en noodzaak. De Raad van State oordeelde nu dat de gemeenteraad “zich in redelijkheid op het standpunt heeft kunnen stellen dat met het plan wordt voorzien in een actuele regionale behoefte”, en zo nog wat meer.

Kortom: met héél veel extra papier is wat krom is recht geschreven. En zo kwamen er dus een nieuw thermencomplex, een verkeersweg en een groot parkeerterrein – ondanks een al oververzadigde wellnessmarkt, midden in een groen en rustig uitloopgebied. Het is de zoveelste act in het ‘vooruitgangsdenken’ van Leisurelands. In elk van de recreatiegebieden wordt meer ruimte gezocht voor vermaak dat geld oplevert: golfterreinen, huisjes en gastverblijven, horeca, sauna’s en wellness, meer ligplaatsen voor (zeil)boten, betaald parkeren… Dit alles zogezegd om de recreatiegebieden te kunnen onderhouden, maar intussen worden de natuur en de ruimte om zónder betaling te recreëren steeds meer naar de marge gedrongen.

Zie hier de volledige Uitspraak van de Raad van State, 5 juli 2017

Alex de Meijer on EmailAlex de Meijer on Linkedin
Alex de Meijer
Alex de Meijer
Participatie, energie en water
Alex is onze specialist op het gebied van duurzame energie en water. Hij zet zich in voor wind- en zonneprojecten met een zo groot mogelijke inbreng van de lokale gemeenschap. Meer weten? a.de.meijer@natuurenmilieugelderland.nl, 06 4882 0433.