Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Stookschaamte

Geplaatst op 05-04-2022 in Nieuws.

Vliegschaamte, vleesschaamte. Je krijgt bijna het gevoel dat je je over van alles moet schamen tegenwoordig. Toch heeft het bij mij effect, merk ik. In mijn geval kreeg ik namelijk last van stookschaamte.

Vorig jaar zijn wij verhuisd en in ons oude huis hadden we een houtkachel. Met heel veel plezier hebben we vele avonden doorgebracht met een knapperend haardvuurtje. Onze twee zonen waren er ook aan verknocht. ‘Zullen we het gezellig maken?’, klonk het dan. En dan bedoelden ze ‘Zullen we de kachel aanmaken?’. Het kloven vonden we geen probleem en in ons houthok lag altijd een flinke voorraad voor het volgende stookseizoen. Voordat we de kachel in gebruik namen, hebben we er in 2007 zelfs een nieuw rookkanaal voor laten aanleggen en waar we eerst begonnen met een tweedehands kachel, kochten we in 2017 nog een nieuw exemplaar.

En kort daarna begon het. Heel langzaam begon er iets te jeuken. Het begon met berichten in de media, mensen ervaarden overlast. En toen kwamen de onderzoeken. Een veel grotere hoeveelheid fijnstof in de lucht wordt veroorzaakt door houtkachels, dan voorheen werd gedacht. Daarna volgde de coronacrises. Iedereen wandelde in de eigen wijk en zelfs ik vond de lucht van kachels irritant worden. Daarmee was mijn schaamte een feit. Ik wilde zelf geen veroorzaker meer zijn.

Die schaamte van mij gaf gespreksstof thuis, dat kun je je misschien voorstellen. We kwamen overeen dat we in ieder geval de Stookwijzer zouden volgen. Al snel bleek dat op veel avonden de weersomstandigheden onvoldoende waren om te stoken. Waar wij soms dachten dat het bij helder weer juist prima kon, gaf de Stookwijzer een duidelijke Nee, omdat er gewoonweg te weinig wind was. Gaandeweg sloeg ook bij mijn huisgenoten de twijfel toe over ons stookgedrag.

En toen kwam het moment dat we wilden verhuizen. Meer in het groen en meer ruimte om ons heen, was onze wens. Het huis en de plek hebben we gevonden. En hoewel er flink is verbouwd, was er geen discussie over een rookkanaal. Voor ons was duidelijk dat die er niet meer zou komen. Nu leven we dus ‘kachelvrij’ en ik ben er blij om. Maar eerlijk is eerlijk, af en toe missen we dat vuurtje best. Gelukkig ben ik wel van mijn stookschaamte af.

 

Marieke, redactie

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.