Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Stoepplantjes herkennen voor beginners

Geplaatst op 06-09-2020 in Nieuws.

Hoe vaak lopen we niet achteloos langs stoepplantjes? Hoewel ze een onopvallend bestaan leiden, helpen ze mee de stad te verkoelen en dragen ze bij aan de biodiversiteit. Hoogste tijd dus om eens nader kennis te maken met deze taaie rakkers.

Juist omdat ze spontaan gekomen zijn, zijn stoepplantjes duurzaam. Ze kunnen tegen het stadsklimaat, ze gedijen goed bij klimaatsveranderingen. Ze vragen geen kostbaar onderhoud, je hoeft ze geen water te geven en niet tegen ongedierte te bespuiten. Ze bieden voedsel en een schuilplaats aan bestuivers en andere insecten en nestmateriaal en zaadjes voor vogels.

Op naam

De juist verschenen Minigids Stoepplantjes is ideaal voor beginners: voor een wandeling door de stad of je wijk. Met deze zoekkaart kun je 52 soorten stoepplantjes op naam brengen. In de stad groeien er heel veel meer. Wat er precies staat, verschilt per plek, plaats en regio.

Hortus

Minigids Stoepplantjes is geschreven door Hortus botanicus Leiden, de oudste botanische tuin van Nederland. De Hortus maakt met het citizen science project ‘Stoepplantjes’ meer mensen enthousiast voor wilde planten in Nederland. Samen ontdekken we wat er vlakbij huis op de stoep groeit en wat aan die planten te ontdekken is: dat er soorten bijkomen en verdwijnen, dat het overal in het land maar ook binnen een dorp of stad van plek tot plek verschilt. Op www.stoepplantjes.nl  meer over de activiteiten, van stoepplantjesposter en botanisch stoepkrijten tot onderzoek.

 Bekijk een exemplaar bij KNNV Uitgeverij

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.