Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Statiegeld op blikjes: yes, we did it

Geplaatst op 03-02-2021 in Nieuws.

De staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven (D66) heeft besloten tot statiegeld op drankblikjes. Volgend jaar zit er dus effectief statiegeld op de blikjes. “De veldslag voor statiegeld duurde decennia en is nu eindelijk gewonnen. Het is een historische mijlpaal: binnen de termijn van één regering is statiegeld voor plastic flesjes én voor blikjes beslist”, reageert de Statiegeldalliantie verheugd. De Natuur en Milieufederaties zijn aangesloten bij deze alliantie.

Minder zwerfafval

Het statiegeld op blikjes gaat in op 31 december 2022. “Het kabinet antwoordt hiermee positief op onze vraag. Door statiegeld zal het aantal plastic flessen en blikjes op straat heel sterk verminderen. Nederland wordt eindelijk zichtbaar schoner. Wij feliciteren de staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven (D66) van harte”, zegt de Statiegeldalliantie.

Via de Statiegeldalliantie vragen 1.115 gemeenten, organisaties en bedrijven sinds 2017 de invoering van statiegeld in Nederland en België. Vrijwel alle Nederlandse gemeenten en honderden organisaties, waaronder milieuorganisaties en ook supermarkt Ekoplaza, banken ASN Bank en Triodos Nederland, de Consumentenbond en LTO Nederland sloten zich aan.

Politieke onwil

Statiegeld is een van de langstlopende milieudossiers in Den Haag. De Nederlandse milieubeweging vraagt al decennia naar statiegeld, dat al veel langer in andere Europese landen bestaat. Maar door de tegenlobby van sommige bedrijven en politieke onwil werd de verduurzaming van verpakkingen via statiegeld jarenlang tegengehouden.

Samen met twintig partners richtte Recycling Netwerk Benelux eind 2017 de Statiegeldalliantie op om dát te veranderen. De alliantie groeide razendsnel uit tot een grote enthousiaste beweging. De campagne Statiegeld, Yes We Can kreeg ruime media-aandacht en maakte veel enthousiasme los bij mensen, verenigingen – en de politiek.

Yes, we can!

Het kabinet Rutte III keurde in april 2020 het statiegeldbesluit voor kleine plastic flessen goed, en nu, nog geen jaar later, ook het statiegeld op blikjes. Statiegeld op plastic flesjes wordt effectief binnen vijf maanden. Statiegeld op blikjes volgend jaar. Yes We Can!

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.