Skip navigation MENU

Statiegeld op alle plastic flessen in Nederland!

Geplaatst op 04-05-2020 in Nieuws.

Op 1 juli 2021 zit er statiegeld op alle plastic flessen in Nederland. Dit heeft staatssecretaris van I&W Stientje van Veldhoven vorige week aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee zet Nederland een grote stap voorwaarts in de strijd tegen de plastic vervuiling.
Goed nieuws, vind ook de Statiegeldalliantie, waar de Natuur en Milieufederaties partner van zijn. Samen met 1.054 andere organisaties, bedrijven en gemeenten hebben wij ons hier de afgelopen twee jaar hard voor gemaakt.

Op koers

Nederland zit met de beslissing goed op koers om een doel van de Europese richtlijn (EU) 2019/904 over wegwerpplastics te halen: 90 procent gescheiden inzameling van plastic flessen tegen 2029. In de landen waar statiegeld is ingevoerd, daalde het aantal blikjes en plastic flessen in het zwerfvuil met 70 tot 90 procent volgens een studie in opdracht van de Nederlandse regering.

Blik op blik

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft toegezegd dat er in 2022 statiegeld op blikjes komt wanneer de betrokken bedrijven er in 2021 niet in slagen om het aantal blikjes in de natuur met 70 procent te verminderen. De Statiegeldalliantie ziet liever een snellere invoering van statiegeld op blik en pleit voor een uitbreiding van statiegeld naar blikjes.

Etienne Goudriaan on Email
Etienne Goudriaan
Etienne Goudriaan
Etienne verzorgt de communicatie met leden, lidorganisaties en contacten bij Natuur en Milieu Gelderland. Daarnaast is hij betrokken bij campagnes en projecten van de organisatie zoals Plan Boom en de Nacht van de Nacht.
Meer weten? Neem contact op via e-mail of bel naar 06-46270059