Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Statiegeld op alle plastic flessen in Nederland!

Geplaatst op 04-05-2020 in Nieuws.

Op 1 juli 2021 zit er statiegeld op alle plastic flessen in Nederland. Dit heeft staatssecretaris van I&W Stientje van Veldhoven vorige week aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee zet Nederland een grote stap voorwaarts in de strijd tegen de plastic vervuiling.
Goed nieuws, vind ook de Statiegeldalliantie, waar de Natuur en Milieufederaties partner van zijn. Samen met 1.054 andere organisaties, bedrijven en gemeenten hebben wij ons hier de afgelopen twee jaar hard voor gemaakt.

Op koers

Nederland zit met de beslissing goed op koers om een doel van de Europese richtlijn (EU) 2019/904 over wegwerpplastics te halen: 90 procent gescheiden inzameling van plastic flessen tegen 2029. In de landen waar statiegeld is ingevoerd, daalde het aantal blikjes en plastic flessen in het zwerfvuil met 70 tot 90 procent volgens een studie in opdracht van de Nederlandse regering.

Blik op blik

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft toegezegd dat er in 2022 statiegeld op blikjes komt wanneer de betrokken bedrijven er in 2021 niet in slagen om het aantal blikjes in de natuur met 70 procent te verminderen. De Statiegeldalliantie ziet liever een snellere invoering van statiegeld op blik en pleit voor een uitbreiding van statiegeld naar blikjes.

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.