Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Sloophamer maakt ruimte voor natuur in Hattemerpoort

Geplaatst op 27-03-2019 in Nieuws.

De sloop van warmtekrachtcentrale in Wapenveld is begonnen. Daarmee komt er meer ruimte voor de natuur en de dieren in de Hattemerpoort, het gebied tussen Veluwe en IJssel.
Deze centrale van de voormalige Berghuizer Papierfabriek ligt namelijk precies in het smalste deel van de Hattemerpoort. Een mooie impuls dus voor het gebied. Eind vorig jaar is de centrale aangekocht door de provincie Gelderland. Na de sloop zal de natuur zich hier weer vanzelf herstellen.

Groene verbindingszone

De Hattemerpoort is de groene verbindingszone tussen de Veluwe en de IJssel. Het gebied is belangrijk voor veel planten en dieren. Daarom willen we het gebied versterken. Dit doen we o.a. door obstakels weg te nemen, zodat dieren gemakkelijk van de Veluwe naar de IJssel kunnen trekken en omgekeerd. De sloop van de warmtekrachtcentrale is daar een goed voorbeeld van. Ook maken we het gebied aantrekkelijk door nieuwe natuur aan te leggen. Het biedt een voedingsbodem voor verschillende (nieuwe) planten- en diersoorten. Samen met andere organisaties en inwoners maken we van Hattemerpoort een aantrekkelijk gebied voor flora en fauna, waar ook inwoners en recreanten van kunnen genieten al wandelend en fietsend over de vele paden die de Hattemerpoort rijk is. De provincie Gelderland heeft de GNMF in 2017 aangewezen als ‘gebiedsregisseur’ voor de Hattemerpoort.

Website Hattemerpoort

GNMF-project Hattemerpoort

Joost Reijnen
Joost Reijnen
Joost werkte tot september 2019 bij ons. Lees hier meer over ons team: www.gnmf.nl/team