Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Schone lucht en kachel stoken. Hier kun je op letten.

Geplaatst op 28-10-2021 in Nieuws.

Door de komst van het najaar en de hoge gasprijzen gaan veel mensen weer aan de slag met het stoken van hout. Maar houtrook kan veel overlast geven voor de buren en negatieve gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit. Gelukkig kunnen kachelstokers veel doen om deze overlast zoveel mogelijk te beperken.

Hoewel wij als Natuur en Milieu Gelderland graag zien dat er niet of zo min mogelijk hout gestookt wordt, zien wij ook dat nog steeds veel woningeigenaren wel een kachel stoken. Voor de mensen die toch graag een vuurtje willen of misschien stoken om de kosten in de hand te houden geven wij een aantal praktische tips.

Volg een stookcursus

In Nederland is het helaas niet verplicht om een stookcursus te volgen als je begint met het stoken van een kachel. Op de juiste manier stoken, kan namelijk een hoop overlast voorkomen.

Gelukkig bieden steeds meer gemeenten een stookcursus aan voor de inwoners. Maak hier gebruik van. Je kunt ook kijken naar dit filmpje waarin Wijbrand Pauw uitlegt hoe je op een juiste manier stookt: https://youtu.be/kGXvlEWa0kM

Enkele basisregels:

  • Stook alleen droog en onbehandeld hout. Hout moet gemiddeld 2 jaar drogen, eikenhout zelfs ongeveer 3 jaar. Met een vochtmeter kun je het percentage vocht gemakkelijk meten. Het percentage moet lager zijn dan 15%.
  • Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren en laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
  • Maak een houtvuur aan met kleine houtjes en steek deze van bovenaf aan. Dit wordt de Zwitserse methode genoemd.

Gebruik de Stookwijzer en het Stookalert

Het weer heeft een grote invloed op de mate van overlast. Als er bijvoorbeeld te weinig wind staat of het is mistig weer, blijft de rook te veel hangen. Kijk naar het advies voor jouw buurt op stookwijzer.nu  voordat je de kachel aansteekt.

Kijk ook op het Stookalert van de RIVM. Afgelopen week was er bijvoorbeeld een Stookalert in Gelderland, vanwege de ongunstige weersomstandigheden.

Houd contact met je buren

Mensen met astma of andere longproblemen ervaren echt veel last van houtrook. Weet je of er mensen zijn in je buurt die deze problemen hebben? En mocht er iemand bij je aankloppen, praat met elkaar zodat het voor iedereen leefbaar blijft.

Duurzaam verwarmen van je woning

Het verwarmen van je woning met hout is niet energie-efficiënt en geen oplossing om ‘van het gas af’ te komen. Een meer toekomstgerichte investering is om je huis (beter) te isoleren. Als je minimaal twee maatregelen neemt, kun je hiervoor ISDE-subsidie aanvragen. Meer informatie hierover vind je op de site van RVO.

Aankoop van een kachel

Wij raden af om een houtkachel te installeren. De nadelen voor je omgeving, gezondheid en klimaat kunnen aanzienlijk zijn. Als je er toch voor kiest, koop dan een nieuwe efficiënte kachel. Nieuwe technieken zorgen voor een betere verbranding, hebben meer rendement en produceren minder fijnstof, mits goed gestookt. Koop dus zeker geen tweedehands kachel. Laat je bij de aankoop goed adviseren over een passend model bij de ruimte die je wilt verwarmen, ventilatie en een luchtfilter. Overigens mogen in Nederland vanaf 2022 alleen nog kachels met een Ecodesign-keurmerk verkocht worden.

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.