Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Schone bouwmachines

Geplaatst op 26-05-2022 in Nieuws.

Bouwwerkzaamheden en het werk aan de weken hebben veel impact op de luchtkwaliteit en de hinderbeleving van omwonenden. Daarom heeft de gemeente Arnhem zich aangesloten bij een projectgroep van het Schone Lucht Akkoord om de uitstoot van bouwmachines te verlagen.

Eerste wegenbouwproject met zo min mogelijk uitstoot

Onlangs heeft de gemeente de snelfietsroute van Arnhem richting Dieren verbeterd, aan de Hugo de Grootstraat. Peter Swart, beleidsmedewerker bij gemeente Arnhem: “Voor dit project hebben wij samen met de aannemer gezocht naar manieren om dit project uit te voeren met zo min mogelijk uitstoot van fijnstof. Het is gelukt om een groot deel van de machines elektrisch in te huren. Hierdoor is er minder herrie geweest bij dit project en is er veel minder fijnstof uitgestoten. Denk aan: een elektrische graafmachine, elektrische shovels, een bouwkeet met eigen zonnepanelen. Hierdoor hoefden we geen dieselaggregaat te gebruiken. De vrachtwagens waren hybride vrachtwagens: deels elektrisch, deels diesel. Al deze machines laadden we op met bestaande laadvoorzieningen in Arnhem.”

Leerzaam project

De gemeente Arnhem én de aannemer hebben veel geleerd van dit project. Deze kennis delen zij met andere gemeenten en aannemers via een rapport. “Hierin lees je de positieve effecten voor geluid en lucht,” licht Peter toe, “En de moeilijkheden waar we tegenaan liepen: beschikbaarheid elektrische machines en beperkingen in het gebruik vanwege de capaciteit van de accu’s van de machines.” Het bouwproject is mede mogelijk gemaakt met subsidie van de rijksoverheid, dankzij het Schone Lucht Akkoord.

Babette van Rietschote
Babette van Rietschote
Babette is freelance tekstschrijver en communicatieadviseur. Zij behoort tot de vaste pool van freelancers/zzp'ers van Natuur en Milieu Gelderland.