Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Ruim 600 handtekeningen tegen megastal Geesteren

Geplaatst op 14-06-2016 in Nieuws.

In een maand tijd hebben 609 mensen de petitie ‘Geen megastal in Geesteren’ ondertekend. Joost Reijnen, adjunct-directeur van de GNMF, bood op 13 juni de petitie met handtekeningen aan aan Marijke van Haaren, wethouder van de gemeente Berkelland.
In de gemeente ligt een aanvraag voor een uitbreiding van een varkensstal naar bijna 9100 dieren. Omwonenden ervaren nu al veel geuroverlast van het bedrijf en vrezen dat dit alleen maar erger zal worden. In 2002 verhuisde dit bedrijf van Haarlo naar de huidige locatie in Geesteren. De omwonenden gingen hiermee akkoord, nadat met de gemeente en het bedrijf een maximum van 3200 varkens was afgesproken. Maar al gauw kwam er een extra stal, waardoor de buurt letterlijk ‘heel veel stank voor dank’ kreeg. En nu ligt er een aanvraag voor een nieuwe uitbreiding naar bijna 9100 dieren. Dat levert één van de grootste varkenshouderijen van de Achterhoek op, dicht bij huizen en in een mooi landschap. De omwonenden en de GNMF vinden deze megastal onaanvaardbaar, uit oogpunt van volksgezondheid, landschap, leefbaarheid en dierenwelzijn.

Gemeenteraad aan zet

Mét de omwonenden startten wij een petitie: Geen megavarkensstal in Geesteren! In een maand tijd werd die ondertekend door 609 mensen. GNMF-adjunct-directeur Joost Reijnen overhandigde op 13 juni de petitie met handtekeningen aan wethouder Marijke van Haaren. Nu is de gemeenteraad van Berkelland aan zet. De GNMF en de omwonenden zullen de raad blijven herinneren aan de eerdere afspraken.

Alex de Meijer on EmailAlex de Meijer on Linkedin
Alex de Meijer
Alex de Meijer
Participatie, energie en water
Alex is onze specialist op het gebied van duurzame energie en water. Hij zet zich in voor wind- en zonneprojecten met een zo groot mogelijke inbreng van de lokale gemeenschap. Meer weten? a.de.meijer@natuurenmilieugelderland.nl, 06 4882 0433.