Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Ruim 2300 handtekeningen voor Eko Boerderij Arink

Geplaatst op 20-01-2016 in Nieuws.

Ruim 2.300 mensen hebben de petitie ondertekend, waarmee de Gelderse Natuur en Milieufederatie opkomt voor ’toekomstboerderij’ Arink in Lievelde. De petitie is vanochtend met de handtekeningen overhandigd door GNMF-directeur Volkert aan Vincent van Uem, wethouder van de gemeente Oost-Gelre.

De GNMF beschouwt Eko Boerderij Arink als een voorbeeld van hoe de landbouw in Gelderland kan verduurzamen. Deze ’toekomstboerderij’ wordt echter bedreigd door plannen van de buren om pal ernaast een stal voor 1.200 mestkalveren te bouwen. De koeien van Arink, die nu nog vrij zijn van antibiotica, zullen te maken krijgen met fijnstof en ziekte-kiemen. Ook zal de grote stal een negatieve invloed hebben op het in aanbouw zijnde ‘biotel’ van Arink, een kleinschalig hotel voor gasten.
Omdat de GNMF vindt dat duurzame landbouw prioriteit moet krijgen, vraagt ze de gemeente Oost-Gelre en de provincie Gelderland om geen medewerking te verlenen aan de realisatie van de stal voor de 1.200 mestkalveren.

Maatschappelijke discussie

In een reactie zei wethouder Van Uem de maatschappelijke discussie over de landbouw goed te begrijpen. “Voor de gemeente is dit een goed moment om opnieuw hiernaar te kijken. Hoe past de door bedrijven gewenste schaalvergroting in het kleinschalige landschap van de Achterhoek, dat is nu de vraag. Het buitengebied is immers van ons allemaal. Uiteindelijk zal de gemeenteraad het laatste woord hebben”.

Vincent van Uem (l) ontvangt van Volkert Vintges petitie met 2.302 handtekeningen, 20 anuari 2016. Foto GNMF Tonny Stoltenborg

Alex de Meijer on EmailAlex de Meijer on Linkedin
Alex de Meijer
Alex de Meijer
Participatie, energie en water
Alex is onze specialist op het gebied van duurzame energie en water. Hij zet zich in voor wind- en zonneprojecten met een zo groot mogelijke inbreng van de lokale gemeenschap. Meer weten? a.de.meijer@natuurenmilieugelderland.nl, 06 4882 0433.