Skip navigation MENU

Ruim 11.000 handtekeningen tegen Wildlife Crime

Geplaatst op 25-12-2016 in Nieuws.

Tweede Kamerlid Eric Smaling (SP) heeft op 25 december de petitie ‘Stop Wildlife Crime in Nederland’ met ruim 11.000 handtekeningen in ontvangst genomen. Smaling liet in het radioprogramma Vroege Vogels weten zich sterk te maken voor een onderzoek naar de omvang van wildlife crime in Nederland. Na zo’n onderzoek wil hij een actieplan voor aanpak en preventie opstellen.
Arnoud de Vries, projectleider Stop Wildlife Crime, vertelde in Vroege Vogels dat er nog steeds heel weinig bekend is over de aard en omvang van misdaden tegen wilde dieren in Nederland. Wel worden we er keer op keer mee geconfronteerd, zoals onlangs met het ophangen van vossen in een bos bij Voorst in Gelderland.
De Vries: “Met onderzoek willen we inzicht verkrijgen in de wildlife crimes die in Nederland plaatsvinden (roofvogels, dassen, etc.) en de rol die Nederland speelt als doorvoerland in de internationale illegale wilde dierenhandel. We willen dat er serieus en gedegen onderzoek wordt gedaan. Zowel het samenbrengen van bestaande gegevens als nieuwe opsporingen moeten leiden tot een verbeterd inzicht”.

Trainingen

Vervolgens moet er een actieprogramma opgesteld worden, stelt De Vries voor. “Daarin worden o.a. trainingen aangeboden in herkenning en opsporing van wildlife crime, zowel binnen als buiten de bestaande opleidingen van groene boa’s, boswachters, milieupolitie, etc. We willen vrijwilligers bij natuur- en milieuorganisaties trainen om de professionals te kunnen ondersteunen. Dit zijn extra ogen en oren in het veld”.
De Vries pleit ervoor om in elke provincie een verantwoordelijke aan te wijzen die de taak krijgt om wildlifecrime terug te dringen d.m.v. een intensieve samenwerking met handhavende organisaties. “Door bezuinigingen is de handhaving in natuurgebieden sterk teruggelopen. Zorg voor meer capaciteit en meer financiële middelen voor de handhaving. Door actief netwerken te vormen met vrijwilligers die veel in het veld aanwezig zijn, is al zonder al te veel extra middelen de handhaving te verbeteren”.

Help mee!

De Gelderse Natuur en Milieufederatie heeft in oktober een succesvolle workshop gehouden, waarin je leert hoe je wildlife crime herkent en wat je moet doen wanneer je het ziet. Heb je interesse om ook zo’n workshop te volgen, laat het ons weten via deze link. Je verplicht je nog tot niets. Bij voldoende aanmeldingen nemen we contact met je op.

button-meld-je-aan-wlc2

 

 

De petitie Stop Wildlife Crime in Nederland is een project van de Natuur en Milieufederaties, Dierenbescherming, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Stichting DierenLot en de Nederlandse Jagersvereniging.

Contact GNMF: Bernhard Oosting, 026 3523740

Thijs Belgers on EmailThijs Belgers on Linkedin
Thijs Belgers
Thijs Belgers
Externe communicatie
Thijs verzorgt de externe communicatie bij Natuur en Milieu Gelderland. Denk aan persberichten, website, sociale media en de nieuwsbrieven. Ook coördineert hij de Helpdesk.
Meer weten? t.belgers@natuurenmilieugelderland.nl, 06 2933 0517