Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Rijnstate gaat de strijd aan met voedselverspilling

Geplaatst op 05-05-2022 in Nieuws.

In het bedrijfsrestaurant van Rijnstate komen dagelijks 500 medewerkers voor een kopje koffie, een lekkere lunch of een avondmaaltijd. Bij de bereiding van de maaltijden is er veel aandacht voor gezonde voeding. Maar hoe staat het eigenlijk met voedselverspilling? Door mee te doen met het programma Gelderland van Morgen willen Leonie Aarts, hoofd Facilitair bedrijf Eten en drinken en Jolanda Volman, beleidsadviseur Voeding van het ziekenhuis in Arnhem meer inzicht krijgen in de hoeveelheden én leren wat ze eraan kunnen doen.

Goede zorg proef je

“Op verschillende fronten werken we aan gezonde voeding, omdat het bijdraagt aan het herstel van de patiënt”, vertelt Jolanda. “Rijnstate is een kernpartner van de Alliantie Voeding in de Zorg en doet mee met het ‘Goede Zorg Proef Je’ project. Wij zijn een Voorhoedeziekenhuis. In onze visie op eten en drinken ‘Smakelijk en Gezond voor jou’ wordt het duurzaamheidsprogramma van de Green Deal meegenomen. Het is een breed veranderprogramma dat draait om gezonde voeding bij ziekte en herstel. Zo ontwikkelen wij bijvoorbeeld voedselconcepten voor specifieke doelgroepen, zodat iedere patiënt de voeding krijgt die hij of zij nodig heeft.”

“Gelderland van Morgen sluit heel goed aan bij de programma’s die al lopen”

 

Wat draagt het meedoen aan Gelderland van Morgen daar nog aan bij? Leonie: “We vinden het belangrijk om onze patiënten en medewerkers iets mee te geven over gezond en lekker eten. Daar hoort minder voedselverspilling ook bij. En we willen ook zelf het goede voorbeeld geven. Gelderland van Morgen sluit heel goed aan bij de programma’s die al lopen en voedselverspilling bleef nog wat onderbelicht. Terwijl we wel vinden dat er nog te veel wordt weggegooid. Het programma geeft inzicht in de cijfers en helpt ons om veranderingen door te voeren. We zijn heel benieuwd naar de hoeveelheden die verspild worden en aan welke knoppen we het beste kunnen draaien.”

5.000 medewerkers en catering

Het ziekenhuis gaat aan de slag met voedselverspilling in het bedrijfsrestaurant. Het bezoekersrestaurant en patiënten-voeding vallen hier niet onder. “Het is voor ons een bewuste keuze om de verspilling in het bedrijfsrestaurant aan te pakken. Dit is behapbaar en het geeft een goed voorbeeld naar onze eigen medewerkers. Van de 5.000 medewerkers komen hier veel collega’s eten. Daarnaast verzorgt het bedrijfsrestaurant de catering voor de vergaderingen. In totaal gaat het daarmee over een flinke hoeveelheid eten en drinken die wij verstrekken en waar we zo min mogelijk van willen verspillen. In het restaurant willen we ook zichtbaar maken wat het project van voedselverspilling oplevert. Daar gaan we met de afdeling communicatie een leuke en creatieve manier voor bedenken.”

Op naar een gezond, duurzaam en verspillingsvrij personeelsrestaurant in Rijnstate!

Met Gelderland van Morgen willen we zorgen voor meer plantaardige eiwitten en minder voedselverspilling in de horeca, zorg en retail (supermarkten).

Het Rijnstate Ziekenhuis is een van de eerste tien ondernemingen die meedoet aan dit programma. Ben je ondernemer in één van bovenstaande sectoren en wil je meer weten? Kijk dan op www.gelderlandvanmorgen.nl en maak vrijblijvend een kennismakingsafpraak.

Eline Ross
Eline Ross