Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Postcodeloterij verlengt samenwerking Natuur en Milieufederaties

Geplaatst op 19-02-2021 in Nieuws.

Postcode loterij verlengt samenwerking met Natuur en Milieufederaties.

De Natuur en Milieufederaties zijn verheugd om te kunnen melden dat ook de komende vijf jaar de samenwerking met de Nationale Postcode Loterij wordt verlengd. Sinds 1996 ontvangen de Natuur en Milieufederaties een bijdrage om te werken aan een mooi en duurzaam Nederland. Recentelijk is de samenwerking geëvalueerd en is er besloten om deze voort te zetten.

Annie van der Pas, netwerkdirecteur van de Natuur en Milieufederaties, is verheugd over de voortgezette samenwerking: “Dankzij de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij is het voor de Natuur en Milieufederaties mogelijk om in héél het land een impact te creëren en zo te werken aan een mooier en duurzamer Nederland. De bijdrage van de Loterij is voor ons al jarenlang een fundament voor de realisatie van vele mooie projecten. Het is fantastisch dat we op deze manier in heel Nederland het verschil kunnen maken.”

Landelijke projecten

Een groot aantal landelijke projecten zijn niet mogelijk zonder de Nationale Postcode Loterij, zoals De Nacht van de Nacht en de GoodFoodClub. In 2019 hebben de Natuur en Milieufederaties bovendien een extra schenking gekregen voor Plan Boom en de Energietuinen!

De Nacht van de Nacht
Al zeventien jaar lang wordt de Nacht van de Nacht georganiseerd. Inmiddels is het project een begrip in heel Nederland. De Nacht van de Nacht zet het belang van donkerte op de kaart en vertelt het verhaal waarom lichtvervuiling slecht is voor mens, dier en milieu. Jaarlijks gaan tienduizenden mensen erop uit om de donkerte mee te maken tijdens één van de honderden activiteiten die worden georganiseerd door duizenden vrijwilligers. Meer informatie

GoodFoodClub
In Nederland wordt ontzettend veel heerlijk, lokaal en duurzaam eten geproduceerd. Op het platform GoodFoodClub.nu vind je alle informatie over gezond, lokaal en duurzaam eten. Plus alle duurzame adresjes bij jou in de buurt. Zoals biologische boeren met landwinkels, plekken waar je onbespoten groenten en fruit kunt kopen en restaurants die werken met eerlijke lokale producten. De GoodFoodClub brengt heerlijk lokaal voedsel binnen handbereik voor iedere Nederlander! Meer informatie

Plan Boom
De komende jaren planten we met het project Plan Boom 10 miljoen bomen in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in het buitengebied in heel Nederland. Voor en door burgers. Hiermee verkleinen we onze CO2-uitstoot en wordt onze leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder. Iedereen kan zelf bijdragen en kan in de eigen woonomgeving daarvan de vruchten plukken! Meer informatie

Energietuinen
Met Energietuinen Nederland willen de Natuur en Milieufederaties zichtbaar maken dat grootschalige opwek van duurzame energie ook mooi kan zijn én kan samengaan met natuur en recreatie. De komende vijf jaar worden er drie grensverleggende Energietuinen aangelegd. Op deze locaties wordt de aanleg van een zonnepark gecombineerd met natuur, wandel- en fietspaden en moestuinen.
Meer informatie

Regionale projecten

Dankzij de bijdrage van de Postcode Loterij is het voor de twaalf Natuur- en Milieufederaties mogelijk om vele projecten uit te voeren op regionaal niveau. Mooie voorbeelden hiervan zijn:

Ontdek je lekje
Onze Flevolandse collega-organisatie (NMFF) kan de campagne ‘Ontdek je Lekje’ uitvoeren. Naast huurders en woningeigenaren, worden Flevolandse VIPs uitgedaagd het energielek in hun woning op te sporen via een energiemeter en deze ervaring te delen. Elke twee weken gaat een meter met iemand mee op pad.

Eet Smakelijk Tulp
De Noord-Hollandse federatie heeft bijgedragen aan het Kookboek Eet smakelijke Tulp, een kookboek voor biologische tulpenbollen. De federatie heeft de achtergrondinformatie geschreven, in het redactieteam gezeten en de lancering van het boek georganiseerd en publiciteit gegenereerd.

Heel Drenthe Zoemt
De Drentse federatie heeft in 2017 Heel Drenthe Zoemt op kunnen richten; hét platform voor biodiversiteit in de bermen en het boerenland van Drenthe. Door kennis te delen en te inspireren tot ecologisch beheer willen we de biodiversiteit behouden en vergroten. Zodat heel Drenthe ‘zoemt’ van de verschillende soorten flora en fauna. Inmiddels werken Drentse overheden, organisaties, boeren en burgers gezamenlijk aan een soortenrijk Drenthe.

Zandpaden in Brabant
De Brabantse Milieufederatie heeft een speciale handleiding kunnen maken om zandpaden te beschermen. De Brabantse Hoeders en de Brabantse Milieufederatie (BMF) maken zich grote zorgen over de teloorgang van de karakteristieke zandpaden, waardoor de biodiversiteit en de ecologische verbindingen afnemen en cultuurhistorie verloren gaat. Om deze paden te beschermen heeft de BMF een praktische handreiking geschreven, met onder andere juridische aanbevelingen en een stappenplan om zelf aan de slag te gaan in de eigen regio.

De Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen. Inmiddels spelen drie miljoen Nederlanders mee met de loterij. Zij maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen. Tegelijkertijd steunen de deelnemers 105 goede doelen organisaties met minimaal veertig procent van de lotprijs.

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.