Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Peren plukken in voedselbos Waalgaard

Geplaatst op 26-08-2020 in Nieuws.

Vrijdag 4 september start de Oogstmaand van voedselbos-in-aanleg De Waalgaard. Voor een klein bedrag kunnen perenliefhebbers vanaf die dag hun tassen vullen met de opbrengst van de weelderige boomgaard op tien fietsminuten vanaf het centrum van Nijmegen. Ook kunnen ze picknicken met familie en vrienden tussen de perenbomen.

De meeste voedselbossen starten op braakliggend land, maar aan de dijk bij Weurt heeft zelfpluktuin de Waalgaard een vliegende start. Begin dit jaar kochten Frank de Gram en Joke Feenstra met hun coöperatie Arbres het perceel aan. In de komende jaren vormen ze de perenboomgaard om tot een voedselbosboomgaard met een grote diversiteit aan fruit, noten en groenten.

“We kennen elkaar van de voedselboscursus van Wouter van Eck.”, vertelt Joke. “Mijn droom is om een voedselbos in de vorm van een boomgaard op te zetten, terwijl Frank mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wil opleiden tot toekomstboeren. We hebben de handen ineengeslagen en zijn een coöperatie gestart. Dankzij een ideële private investeerder konden we dit project financieren.  Zij begeleiden ons ook met strategisch advies. Daar zijn we heel blij mee.”

Tijdens de Oogstdagen geven Joke en Frank rondleidingen om bezoekers deze nieuwe vorm van landbouw te tonen. Hun doel is om rond De Waalgaard de komende jaren een levendige gemeenschap van oogstdeelnemers, vrijwilligers, medewerkers, stagiairs en investeerders samen te brengen, die zich goed voelt bij lokaal geproduceerd, vers voedsel met hoge biodiverse waarde.

Tijdens de oogstmaand zijn plukkers welkom op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Vanwege de coronarichtlijnen graag vooraf reserveren via de website www.waalgaard.nl.

Erik-Jan Bijleveld on EmailErik-Jan Bijleveld on LinkedinErik-Jan Bijleveld on Twitter
Erik-Jan Bijleveld
Erik-Jan Bijleveld
Natuur en landbouw
Meer weten? Neem contact op met Erik-Jan: e.bijleveld@natuurenmilieugelderland.nl, 06 3371 8399