Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

PAS-uitspraak heeft gevolgen voor landbouw en Lelystad Airport

Geplaatst op 29-05-2019 in Nieuws.

De Raad van State heeft in een uitspraak vandaag het gebruik van het Programma Aanpak Stikstof (de PAS) ongeldig verklaard. Deze uitspraak heeft gevolgen voor alle activiteiten waarbij uitstoot van stikstof verwacht mag worden. Zoals uitbreiding van veehouderijen, aanleg van wegen en de uitbreiding van Lelystad Airport. De GNMF hoopt dat deze uitspraak leidt tot een betere bescherming van natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstof.

Met de PAS kan toestemming worden gegeven voor activiteiten die stikstof uitstoten. Het is een systeem dat aan de ene kant ruimte biedt aan activiteiten die stikstof veroorzaken. Aan de andere kant bevat de PAS tegelijkertijd maatregelen om de nadelige gevolgen van stikstof op natuurgebieden te verminderen. De PAS loopt daarbij dus vooruit op toekomstige positieve gevolgen van maatregelen voor beschermde natuurgebieden en geeft daarbij ‘vooraf’ toestemming aan nieuwe activiteiten. Eerder concludeerde het Europese Hof al dat die positieve gevolgen tevoren al vast moeten staan, maar daaraan voldoet de PAS niet. De Raad van State volgt nu het Hof, met grote gevolgen voor lopende en geplande aanvragen voor vergunningen voor met name de veehouderij en wegenaanleg.

Doortrekking A15

Omdat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstraat) blijkbaar al nattigheid voelde bij de plannen voor doortrekking van de A15 tussen Bemmel en Zevenaar, haalde ze dit project uit de PAS. Begin dit jaar koos ze voor maatregelen om stikstof terug te dringen en neerslag te compenseren. De GNMF vindt deze maatregelen echter onvoldoende; zie hiervoor ons beroepsschrift van 10 april.

Lelystad Airport

De PAS-uitspraak heeft ook gevolgen voor de geplande uitbreiding van Lelystad Airport. Meer vluchten zullen leiden tot meer neerslag van stikstof, en wel op onder meer de Veluwe, een beschermd Natura 2000-gebied. Minister Van Nieuwenhuizen beroept zich daarbij op de systematiek van de PAS. “Daar zet de uitspraak van de Raad van State een streep door”, aldus Joost Reijnen (GNMF). “Omdat vliegen boven de Veluwe significante effecten zal hebben voor dit Natura 2ooo-gebied, moet nu een Passende beoordeling in het kader van de Natuurbeschermingswet worden gemaakt. Dat betekent dat nader onderzoek noodzakelijk is”.

Raad van State: PAS mag niet als toestemmingsbasis voor activiteiten worden gebruikt, 29 mei 2019

Joost Reijnen
Joost Reijnen
Joost werkte tot september 2019 bij ons. Lees hier meer over ons team: www.gnmf.nl/team