Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg doet mee met Gelderland van Morgen

Geplaatst op 02-05-2022 in Nieuws.

Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg in Berg en Dal ligt in een prachtig natuurgebied en is een bekende locatie bij wandelaars en natuurliefhebbers. Voedselverspilling is eigenaar Johannes van den Bent een doorn in zijn oog: “Vanuit maatschappelijk oogpunt en als ondernemer voel ik mij verplicht om er iets aan te doen. Voedselverspilling is een directe kostenpost.”

De Duivelsberg kent een lange traditie. In 1963 zijn de ouders van Johannes van den Bent het familiebedrijf gestart en in 1983 nam hij het stokje over. Er werken 63 medewerkers en jaarlijks ontvangt het restaurant zo’n 125.000 gasten. Naast het runnen van het restaurant is Johannes ook actief bij Koninklijke Horeca Nederland, Stichting Toerisme & Recreatie en de ondernemersvereniging. Hij is maatschappelijk breed betrokken, ook met de onderwerpen die zijn restaurant aangaan. “We liggen in een prachtig natuurgebied, alleen daarom al vinden we het belangrijk om te kijken naar onze impact. Maar ook sociaal ondernemerschap vinden we van belang.”

“Welk restaurant kan zich voedselverspilling veroorloven?”


Gelderland van Morgen geeft vertrouwen

Bij de Duivelsberg worden etensresten, papier en glas zoveel mogelijk gescheiden. Maar Johannes wil onderzoeken wat er nog meer mogelijk is. “Ik wil weten wat we kunnen doen en wat het oplevert om minder voedsel te verspillen. Het is heel waardevol dat Gelderland van Morgen daar inzicht in geeft en dat we worden ondersteund bij het doorvoeren van de veranderingen. Toen ik hoorde van het programma, wist ik meteen dat we mee wilden doen.  Het feit dat de provincie het ondersteunt geeft vertrouwen, ook de gemeente Berg en Dal is enthousiast.”

Circulaire economie

Johannes is al eerder bezig geweest met de voedselverspilling in zijn restaurant. “Ik ben ook betrokken bij het programma Circulaire Economie van het RvN@ (Rijk van Nijmegen). Daarin onderzoeken we of we reststromen apart kunnen aanbieden, zodat deze verwerkt worden in andere producten. Met eierschalen en brood zou dat bijvoorbeeld goed kunnen. We waren met het onderzoek bezig, toen het vanwege corona stil kwam te liggen. Misschien kunnen we dat nu ook weer gaan oppakken, zodat we op verschillende manier werken aan het verminderen van voedselverspilling.

 

Met Gelderland van Morgen willen we zorgen voor meer plantaardige eiwitten en minder voedselverspilling in de horeca, zorg en retail (supermarkten).

Pannenkoekenhuis de Duivelsberg is een van de eerste tien ondernemingen die meedoet aan dit programma. Ben je ondernemer in één van bovenstaande sectoren en wil je meer weten? Kijk dan op www.gelderlandvanmorgen.nl en maak vrijblijvend een kennismakingsafpraak.

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.