Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Wat gebeurt er met een overlastmelding?

Geplaatst op 08-06-2022 in Nieuws.

Stel dat je overlast ervaart van houtstook. Bijvoorbeeld van het haardvuur of de barbecue van de buren. Probeer er dan eerst uit te komen met degene die overlast veroorzaakt. Een gesprek aangaan en duidelijke afspraken maken kan al genoeg zijn. Blijf je last houden van vuur van de buren? Dan kan je besluiten een overlastmelding te doen. Dat kan bij de S@men, een samenwerkingsverband van onder andere de provincie Gelderland en enkele Gelderse gemeentes. Wat gebeurt er met jouw melding?

Melding, gesprekken en hercontrole

Jouw melding wordt op de volgende manier verwerkt:

  • Houtstook-overlastmeldingen worden via het Provinciaal loket doorgestuurd naar de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA).
  • Een handhaver van de ODRA neemt de melding in behandeling.
  • De handhaver verwerkt de klacht en neemt contact met je op. Hij bezoekt de locatie, gaat met jou en met je buurtgenoot in gesprek.
  • De resultaten van deze gesprekken verwerkt de handhaver in een verslag.
  • Zonodig schakelt hij de wijkagent in en regelmatig volgt hierna nog een hercontrole en meerdere gesprekken.

Welke middelen heeft de ODRA om te handhaven?

ODRA kan toezien op de installatie van de houtkachel, het materiaal van de stookplaats, het rookkanaal, de juiste voorzieningen en de voorschriften voor het gebruik van het bouwwerk. Dit is gebaseerd op het Bouwbesluit 2012. Daarnaast geldt er een algemeen verbod op hinder of schade door rook (Bouwbesluit 2012). Helaas is het lastig te onderbouwen wanneer er sprake is van hinder. Er ontbreekt namelijk een juridisch houdbare meetmethode.

 

Meer weten over houtrook en eventueel overlast? Kijk eens op de website van de gemeente

 

Babette van Rietschote
Babette van Rietschote
Babette is freelance tekstschrijver en communicatieadviseur. Zij behoort tot de vaste pool van freelancers/zzp'ers van Natuur en Milieu Gelderland.