Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Oproep verlaging btw op duurzame landbouwproducten

Geplaatst op 05-01-2021 in Nieuws.

Duurzame boerderijwinkels pleiten voor een lager btw-tarief voor gezonde duurzame producten. Dat is de de belangrijkste uitkomst van een enquête onder 250 duurzame landwinkels en verkooppunten van duurzame en gezonde streekproducten. De enquête is uitgevoerd door de Natuur- en Milieufederaties (NMF’s).

Een eerlijke prijs

“Het is van groot belang dat milieuvervuilende activiteiten worden doorberekend  in het eindproduct. Zo ontstaat een eerlijke prijs voor de producenten én wordt er verandering gegenereerd in het hele systeem.” Aldus Bas Cloo mede-eigenaar van Cloo&Leyn Groentelab.

Uit de enquête blijkt tevens dat bijna driekwart van de duurzame boerderijwinkels in 2020 meer klanten heeft ontvangen. Twee vijfde van de winkels had 25 tot 50 procent nieuwe klanten. Twintig procent van de landwinkels ontving zelfs 50 tot 100 procent nieuwe klanten. De nieuwe klanten kozen bewust voor gezonde, duurzame streekproducten en ontweken de drukke supermarkten – een direct gevolg van de coronacrisis. De helft van de nieuwe klanten blijft de landwinkels regelmatig bezoeken.

Lange-termijnvisie voor duurzame landbouw

Volgens de duurzame boeren ontbreekt het in de politiek aan een langetermijnvisie. Zij voelen zich niet gesteund noch gehoord door de politiek. “Het is van groot belang dat de politiek eens komt
kijken bij duurzame boeren, om te zien hoe het ook kan. Het is de hoogste tijd dat er een
overheidscampagne komt waarbij duurzame lokale producten in de schijnwerpers worden gezet.
Geen hapsnapbeleid meer, maar een lange-termijnaanpak” aldus Jan van Overesch uit Raalte, een
ecologische boer met een boerderijwinkel.

Het verzoek van de boeren en de NMF’s aan minister Schouten is dan ook om in 2021 te komen met een
lange-termijnaanpak om duurzame landbouw te stimuleren. In dit nieuwe beleid zien zij graag een btw-verlaging op duurzame landbouwproducten, regelgeving om kringlooplandbouw te bevorderen en een aanpak om lokale afzet en productie te ondersteunen.

Good Food Club

De duurzame landwinkels werden afgelopen jaar gepromoot door de Natuur en Milieufederaties
(NMF’s) met een social-mediacampagne, tv-spotjes en de website www.GoodFoodClub.nu. Op deze website kun je alle verkooppunten makkelijk vinden op plaatsnaam of postcode en met een overzicht van de producten.

De NMF’s in gaan 2021 door met deze ondersteuning in combinatie met een
landelijke open dag op 22 mei, de dag van de biodiversiteit.

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.