Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Oproep GNMF vindt gehoor: Gelderse stop op geitenhouderij

Geplaatst op 30-08-2017 in Nieuws.

De Gelderse Natuur en Milieufederatie is erg blij met het besluit van Provinciale Staten om nieuwvestiging en uitbreiding van geitenhouderijen per direct te verbieden. We zijn erg tevreden over deze accurate reactie op de oproep, die we vorige maand nog aan de provincie hebben gedaan.

GNMF-directeur Volkert Vintges: “Toen de provincie Noord-Brabant op 7 juli een moratorium voor de geitenhouderij instelde, voelden wij de bui al hangen. Brabantse geitenhouders zouden eenvoudig naar Gelderland verhuizen of uitbreiden. Omdat Gelderland nu al 116.000 geiten telt, hebben wij de provincie direct opgeroepen om ook hier een geiten-stop af te kondigen. Het besluit van vanochtend heeft ons aangenaam verrast. Het is heel goed nieuws voor omwonenden en andere inwoners van Gelderland”.

Provinciale Staten heeft de geiten-stop vastgelegd in een Voorbereidingsbesluit, dat een half jaar geldig is. Daarna wordt het opgenomen in een aanpassing van de Verordening Ruimte van Gelderland.

Volkert Vintges: “Een geitenhouderij betekent volgens het RIVM en Gelderse GGD’s een verhoogd risico voor de gezondheid van omwonenden. Voor ons is dat het belangrijkste argument om eerst nader onderzoek af te wachten, alvorens verdere groei van de sector toe te staan. Het is goed dat nu zowel Provinciale Staten als gedeputeerde Jan Jacob van Dijk ons standpunt delen en dit besluit hebben genomen”.

Zie ook de website van de Provincie Gelderland

Goed werk van de GNMF?

word lid

 

Petra Souwerbren on Email
Petra Souwerbren
Petra Souwerbren
Directeur
Petra is directeur bij Natuur en Milieu Gelderland. Je kunt met haar contact opnemen via p.souwerbren@natuurenmilieugelderland.nl of 06 2305 5791.